Nyheter

8/1-24

Så har vi då gått in i ett nytt år.

Önskar alla medlemmar en god fortsättning på det.

Det som hänt sen sist är att vi haft årsmöte med ca 35 deltagare.

I början på december var ordförande och sekreterare på kommunfullmäktiges julbord för att motta ett stipendium. Det var Bygg- och miljönämnden som utsett Mörlunda Bf. Mycket hedrande.

Nu i början på året kommer vi att arrangera en nybörjarkurs med start 30/1 i lokalen i Mörlunda. Detta under förutsättning att vi har 5 deltagare. Anmälan kan göras till Studieförbundet Vuxenskolan alt. Dan tel 070-609 10 81.

I år hoppar vi över träffen i februari och satsar istället på säsongsstarten i maj.

27/10-23

Välkommen till årsmöte i Mörlunda Biodlarförening

Plats: Skeppet Målilla

Tid: 16/11-23 kl 18.00

Anmälan behövs till Dan Törnblom tel 070-609 10 81 alt e-post dan.tornblom@telia.com eftersom vi traditionsenligt bjuder på ett julbord.

Program: Årsmötesförhandlingar, filmvisning, julbord, lotteri(ta med en liten vinst)

Medlemmar och resp är välkomna.

Du som vill ha din honung bedömd kan ta med en burk och talongen till årsmötet.

Årsrapport: Meddela Dan alt ta med rapporten till årsmötet. Den mängd honung du skriver på lappen är det du skördat/slungat.

4/10

5 månader sen sist!?? Nu har vi avslutat säsongen i bigården. Uppslutningen har varit god. Vid sista tillfället var det mycket att ställa i ordning för vintern och plantera några fruktträd. Foderlådorna åkte på och samhällena var redo att ta emot vinterfoder. I år fick de behålla mycket honung eftersom det är i princip omöjligt att sälja till uppköpare. Det går bra i Sverige att importera fusk och blanda ut det med några procent svensk honung för att få kalla det honung. 50% av den importerade honungen har visat sig inte ha varit i närheten av ett bi.

Igår hade vi dock trevligt och glömde förtretligheterna för en stund. 35 medlemmar möttes i Skeppet, Målilla för en skördefest. Vi fick pröva på att smaka olika sorters honung och gissa var honungen kom från. Svårt!!! Efter maten hade vi ett litet quiz. Till kaffet fick vi även smaka på honungslikör, fantastiskt god. Får nog pröva att göra den någon gång.

Nästa gång vi ses blir på årsmötet den 16/11 kl 18.00 i Skeppet Målilla.

14/5-23

HJÄLP!  Vi behöver din hjälp i bigården nu när vi ska börja skrapa, måla, kitta våra fönster. Vi tar ett eller ett par fönster åt gången. Hjälps vi åt så går det rätt fort.  Ta gärna med en färgskrapa till bigården de kommande tisdagskvällarna så fixar vi det snart. Kitt och färg är ordnat.

Så måste vi också se om våra bin. Nu när värmen kommit måste vi ha koll på tillväxten och anpassa lådor därefter.

Premiärtisdagen var vi 25 deltagare. Nu senast var vi endast 12 (kan bero på det kylslagna vädret. Brr.)

2/5-23

Äntligen dags för första träffen i bigården, Kättebro.

Vi hoppas på en trevlig kväll med mycket prat och umgänge. Vi städar, äter grillad korv och har roligt.

Nybörjarkursen har lite praktiska genomgångar, i den mån det går pga ”kylan”. Vi hälsar alla nya medlemmar välkomna.

20/11

Så har vi haft vårt årsmöte. I Skeppet Målilla. Andra gången vi var där. Börjar bli en tradition.

Sent på kvällen nåddes vi av beskedet att vår mångårige medlem och fd styrelsemedlem Anita Emstrand hastigt lämnat oss. På väg till årsmötet drabbades hon av hjärtstillestånd. Hon är saknad.

Vi valde en ny ordförande, Ronny Söderlund, efter att Ulrik Johansson flyttat från orten. Vi tackar honom för hans år ”med klubban” och önskar honom lycka till nere i skåne. En ny styrelsemedlem valdes också in, Hans-Olof Krieg. Välkomna båda två.

I vanlig ordning bjöd föreningen på julbord tillagat med den äran av Lotta Arvidsson. Tack. På kvällen hjälpte Gunilla, Kerstin m.fl. till i köket.

Traditionsenligt hade vi också ett lotteri. Det inbringade 1720 kr. Vinsterna var också i vanlig ordning skänkta av medlemmarna själva.

Nu kom snön lite hastigt och jag själv har inte oxalsyrebehandlat samhällena. Räknar dock med att det blir mildare igen. 4-5 grader är en lämplig temperatur tror jag. Inte lägre dock.

Nu får alla medlemmar ha en bra vinter så hoppas jag vi ses på vårkanten igen.

24/10

Så har ytterligare ett par månader gått och höstrusket är här. Nåväl vi behöver regn, mycket regn. Bina har fått sitt vinterfoder och ”kurar” i sina kupor. Nu återstår bara varroabehandlingen i november.

Medlemmar och resp är välkomna på Årsmöte i Skeppet Målilla den 17/11 kl 18.00. Föranmälan krävs pga att föreningen, efter förhandlingarna är klara, bjuder på ett julbord. Anmäl dig till Dan på tel 070-609 10 81 , gärna SMS. Vi har också ett litet lotteri med skänkta vinster. Bra om deltagarna tar med sig något så vi har några vinster att lotta ut.

Honungsåret har varit bra, vi har sålt i vanlig omfattning till Axelssons i Aby. Antalet försålda avläggare var däremot mindre, så förhoppningsvis kan vi ta igen det nästa år.

Vi ses på årsmötet.

10/8

Hösten närmar sig. Nu väntar vi på slutskattning och vinterfodring.

Motorns Dagar har passerat och vi var där och sålde honung. Det var otroligt med folk och vi sålde över 80 burkar.

Framåt kommer vi ha en avslutning den 27/9 och föreningen bjuder traditionsenligt på något gott. Den här gången blir det korvgrillning på Bigården. Alla är välkomna till en gemytlig samvaro.

Ang socker köpte vi i föreningen totalt 383  pkt. Det blir många sockerkristaller det.

Ha det så gott

Dan

9/7

Idag lördag var det full fart på biodlarna i föreningen. Vi hade beställt höstens socker till idag, med tanke på inflation och prisstegringar. Så nu är det på plats. Honungsskörden har hittills varit god. Nu är bara problemet att bli av med honungen, men det ordnar sig nog framåt vintern. Uppköparna tycks ha stora lager.

Bigården fortsätter som vanligt. Många har med sig bidräkt och hjälper till med kuporna. Tänk vad fort det går och betydligt roligare när man är ett par stycken om varje kupa. Fikat kan numera intas utomhus. Det är skönt det också.

Vi har beställt en del extra tröjor och kepsar, så vill du ha är det bara att  komma till bigården en tisdagkväll, så ordnar vi det.

24/6

Tiden går så fort. Förra veckan hade vi jubileum med fest på bigården. vi var ca 30 medlemmar och familjemedlemmar som gick en tipspromenad och sedan intog en god måltid signerad Pontus och Lotta . Mmmm. Sedan bjöd Kerstin och Gunilla på kaffe och tårta. Också kanongott. Eftermiddagen förflöt i en god och gemytlig stämning. Nu dröjer det 10 år till innan nästa jubileum. Vi kan väl ha en trevlig sammankomst ändå, när tillfälle ges.

Tröjorna och kepsarna har gått åt. De som inte hann med att beställa, kan höra av sig. Vi trycker upp ett antal till mot beställning, priset blir som tidigare 100 kr/plagg. Tack Lotta för ett fint jobb.

Lotta höll även i kursen om vaxdukar och salva. Några deltagare blev det i alla fall.

Sen har honungskommitteen (?) haft en utbildning på det nya reglementet. Ett tack till Lars Jonsson sekreterare i distriktet som höll i en intressant kväll. Ny ordförande i honungskom. är Lotta Arvidsson. Allan Kvarnström kommer vara ansvarig för att samla in burkar för bedömning.

Nu rullar sommaren på och vi träffas som vanligt på bigården tisdagar. Du får gärna ta med dig bi-dräkten och delta i arbetet med bikuporna.

Glöm inte ta med dig fika också. Det blir lite mysigare då.

28/3

Så har då resan till Töreboda genomförts.  Den här gången var vi inte så många. Resan flöt på enligt tidtabell. Vi anlände prick kl 11.00, vilket var överenskommet. Affären var en upplevelse. Tre hallar med olika inriktning underlättade betydligt. Moderna kassor gjorde det enklare. Efter att vi shoppat klart bjöds vi på kaffe och gigantiska bullar. Sen vidtog ett lotteri där några glada vinnare vann allt från en Töreboda-låda till karamellpåse. Lunch intogs Tibro och sen tog vi vägen förbi Hjo längs med Vättern till Jönköping. Efter ett kort stopp i Nässjö så var vi i Målilla vid 18-tiden. Mörlundaborna fick glädjen av att hjälpa till med att lasta ur 60 flak glas + lite annat. Hoppas det gick bra. Stort tack till Stubben som körde försiktigt och bra. Och ett stort tack till alla deltagare. Vi kanske gör om det någon gång. Nu väntar vi bara på att komma igång med träffarna på bigården i maj.

Påminner om att Högsby biodlarförening har föreläsning och bi-marknad den 10/4. (Läs mer på distriktets alt. Högsbys hemsida).

22/2-22

Vena-träffen. Efter något års uppehåll inbjuder Vena-Hultsfred åter till den sk Vena-träffen. Söndagen den 13/3 kl. 17.00-16.00 är det dags att samlas i Vena bygdegård. Föreläser gör Björn Gustavsson, rådgivare om bin och bi-hälsa, på Jordbruksverket. Han pratar bl.a. om konkurrensen mellan vildbin och honungsbin. Efter föreläsningen är det fika till självkostnadspris. Föreläsningarna i Vena brukar vara mycket uppskattade. Anmälan till torbjorn.engelkes@gmail.com eller annikalinder@hotmail.com.

14/2-22

Idag nåddes vi av beskedet att vår allas Kal-Olof Jonsson lämnat oss. Hans insatser för föreningen går inte att överskatta. Aktiv som styrelseledamot sen mitten av 1950-talet och faktiskt omvald vid senaste årsmötet. Karl-Olov står bakom införskaffandet av Bigården där den finns idag. Han har bedrivit drottningodling under många år och försett oss andra med drottningar ( ca 200/år  de senaste åren). Det är väl därför vi har så snälla och bra bin. Våra bin har ett gott rykte i grannkommunerna sen vi började sälja avläggare. Hans kunskap om bin delade han gärna med oss andra. Vi tackar honom för allt och våra tankar går till hans trogna vapendragare Birgit. Det finns många berättelser om Karl-Olof och förhoppningsvis kan vi dela med oss av minnen under vårens träffar.

25/1-22

Nu är vi en bit in på det nya året. Omikron-varianten har fått oss att ändra en del punkter. Bl.a. så har vi skjutit bi-kursen till den 1/3. Vet du någon som vill delta är de välkomna att kontakta Dan.  Februari-träffen är inställd för andra året i rad. Däremot planerar vi fortfarande för medlemsresan till Töreboda i slutet på mars. Vi hoppas att Corona-restriktionerna har lättat så vi kan genomföra våra planerade projekt.

Bina är i vinterklot. Förhoppningsvis räcker vinterfodret vintern igenom, men skulle du behöva Apifonda så finns det hemma. Kontakta Dan tel 070-609 10 81.

Ha det så gott önskar

Dan

19/12-21

Så var det snart jul igen. Tiden går så fort.

Alla medlemmar och övriga intresserade tillönskas

EN GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.

Sen senast har vi haft ett årsmöte i Skeppet Målilla. Detta ägde rum den 18 nov.  Vi valde några nya ”ungdomar” till vår styrelse  – Matilda Axelsson, Mörlunda och Pontus Grönlund, Uranäs. Bra att vi får in nya friska tankar i vår förening. Samtidigt har medlemsantalet ökat så att vi nu är 62 medlemmar. Intresset för bin och biodling har ökat markant.

I slutet av januari 2022 kommer en studiecirkel för nybörjare. Det går bra att anmäla sig redan nu till Dan Törnblom 070-609 10 81 alt Studieförbundet vuxenskolan (gå in på deras hemsida och anmäl). Känner du någon som är intresserad påminn gärna. Man behöver inte bli biodlare för att gå kursen utan man kan ha ett allmänt intresse för bin och flora.  Max 8 deltagare! 10 ggr à 2,5 timmar. Plats: Föreningslokalen i Mörlunda. Vill du har mer info ring Dan.

Lite om nästa år. Föreningen firar 80 år. Det ska vi fira.                                Vi tänker arrangera en medlemsresa (buss) till Töreboda Biredskapsfabrik under våren. Om det blir tillräckligt antal deltagare.  Vi skall också ha våra traditionsenliga träffar dels i februari med hembakad semla? och sen i april där vi undersöker om våra bin har några sjukdomar. Nu med sjukdomshäftet kan vi också lära oss mer om fler sjukdomar.

Sen hoppas vi att vi kan komma igång i maj med våra tisdagsträffar.      Allt ovanstående under förutsättning att inte Coronan sätter hinder.

Allt gott önskar

Dan

6/10-21

Så blev det plötsligt oktober. Men den 28/9 hade vi en skördefest för medlemmar på Skeppet i Målilla. Det var mycket trevligt och god uppslutning, ca 40 personer. Det började med att Hampus Jonsson sjöng för oss. Hoppas vi får höra honom igen vid nåt annat tillfälle.

Dan hade fixat ett litet lotteri där alla vann nånting. Och medan det pågick blev vi bjudna på en fantastisk exotisk bricka från Ica i Hultsfred. Det var väldigt gott och uppskattat.

Nu är bina invintrade och honungen bärgad. Nästa gång vi ses blir vid årsmötet i mitten av november. Jag återkommer om datum, plats och tid.

Ha det gott

Vid pennan Lotta

9/9-21

Så är vi inne i september. Endast några få träffar återstår för året. Den sista träffen den 28/9  använder vi till att äta gott och umgås på Skeppet i Målilla. Anmälan krävs!! Dagen efter släpps ju alla corona-restriktioner men vi får i alla fall samlas max 50 sittande personer.

Så långt ser årets honungsskörd bra ut. Sommaren var jättebra men däremot har ljungen varit lite snål med tilldelningen.

Som jag skrivit i ett mail tar Rune Axelsson emot honung från mitten av oktober. De som vill kan höra av sig till Dan T eller Johnny S ang leverans av honung. För de som har 5 hinkar eller färre kommer en gemensam leveransplats att ordnas. Självklart kan du själv leverera till Rune efter överenskommelse med honom.

Nu återstår slutskattning och vinterfodring av bina. Senare i höst skall bina sjukdomsbehandlas. Behöver du hjälp kan du höra av dig.

Ha det så gott önskar Dan

25/8-21

Så har det gått ytterligare några månader.

Den 22/6 hade vi en gemensam fest på bigården. Vädret tillät att vi satt ute och intog en läcker smörgåstårta. Skönt att äntligen kunna ses igen, även om vi höll avstånd och satt i grupper om fyra. Vi välkomnade också några nya medlemmar Fanny, Malvina, Henning och Marcus.                                                                                                                              Vi visste inte då att det var sista gången vi träffade Åke Karlsson. Han gick hastigt bort under midsommarhelgen. Åke stöttade föreningen under många år, dels som ordförande under åren 1996-2010 dels som ansvarig för kursverksamhet under många år. Han hjälpte många med råd om biskötsel och tips om hur man kan förbättra inte bara för bisamhällena utan också finurliga uppfinningar. Han har också lämnat efter sig texter om föreningen dels från 50-årsjubileet och sedan vid 75-års dito. Åke kommer att saknas i vår verksamhet.

Vi har haft honungsbedömning. 10 burkar var inlämnade och alla blev godkända. Diskussionen var dock livlig om kornighet, koncistens, färg mm.  Några burkar var inte riktigt fyllda, det hade behövts en ”slatt” till. Det renderade i en kommentar på protokollet. Tänk på att burken skall vara fylld till randen på glaset.

Om en månad tisdagen den 28/9  kl 18.00 kommer vi att arrangera en ”skördefest” i Skeppet. Anmälan (pga pandemin och hur mycket vi ska beställa) senast 10/9 till Dan antingen med SMS eller mail. Vi behöver också några frivilliga som hjälper till med iordningställande och dukning från kl 17.30. Självklart hjälps vi åt med städning och diskning efteråt.

13/6-21

Nu är det några månader sedan som Kjell lämnade oss. Örjan V skrev en artikel som vi tänkte skulle publiceras i Bitidningen. Men det verkar dröja. Så här kommer artikeln i sin helhet. Vi minns Kjell med stor tacksamhet. De bilder som hänvisas till kommer att visas vid senare tillfälle när vi samlas gemensamt.

Kjell Samuelsson  1945-04-26   2021-04-07

Kjell Samuelsson, en stor personlighet inom småländsk biodling, har tvingats lämnat arbetet med sina bisamhällen. Efter en tids hälsoproblem drabbades Kjell till sist av covid-19, och det blev några dagars kamp som Kjell förlorade. Kjell var en unik och färgstark person, en modern Nils Dacke, men en fredlig sådan, en person som alltid gick sin egen väg, en sann entreprenör i den lilla skalan, med starka ideer om hur han ville leva och arbeta. Han hade starka åsikter om ”överheten” och om hur de borde sköta sina uppdrag. Under sitt yrkesliv gick Kjell alltid sin egen väg, i grunden utbildad snickare, ett yrke som han kompletterade med biodling, försäljning av biredskap, ”bysnickeri”, och allehanda uppdrag på traktens olika gårdar eller biodlingar. Han var alltid förberedd för en arbetsinsats då hans bil ständigt var välförsedd med alla verktyg som kunde behövas inom hans intresseområde. En grundsten i Kjells livsfilosofi var återbruk. Han hade en ovilja att kasta det som hade en potential att kunna återanvändas och hans reservdelslager har med tiden blivit stort. Den moderna människan med fallenhet för snabba internetköp och leveranser från Kina hade sin motpol i Kjell. De materiella saker han hade behov av ville han helst hitta som bättre begagnade. Kjell föddes 1945 i Sandåkra utanför Bäckseda i Vetlanda kommun. Intresset för flora och fauna fanns i hans familj, och förmodligen var det Kjells morfar som danade Kjells intresse för biodling. Men det var inte bara bin som intresserade Kjell. När det gäller flora och fauna var han självlärd men allkunnig, och med djup kunskap inom många områden. Under en tid, innan varroan var uppmärksammad och innan yngelrötan spridit sig över Småland, skickade Kjell paketbin till norra Sverige. Han var också en av de första, om inte rent av den första, som tillverkade bikupor av frigolit. Hans toleranta sinnelag gjorde dock att det inte var alla kunder som reglerade sina skulder och hans affärer blev inte lyckosamma för den framtida pensionen. När det gäller biodlingen så hade han som mest ett 100-tal samhällen. Under en period när yngel[1]rötan härjade som värst i trakterna kring Vetlanda hade han rollen som bitillsynsman och tvingades bränna otaliga samhällen. Han påstod själv att han kunde diagnosticera yngelröta på ett par meters håll med hjälp av näsan. Det fanns inga birelaterade problem som Kjell inte löste snabbt och enkelt. Kjell förstod bina, visste hur de tänkte och reagerade. Och bina gjorde precis som Kjell ville, de kände på sig att deras skötare var ett fullblodsproffs. När Kjell var i 25-årsåldern var han, trots sin pacifistiska framtoning, soldat i FN:s fredsmission på Cypern. Under en period i skarven av 60- och 70-talen, reste han till Israel där han jobbade som volontär på kibbutzer, efter att ha invintrat sina bin. Han var en otroligt praktisk och allkunnig person med bra självförtroende så han tvekade inte när han erbjöds specialuppdrag som elektriker i närliggande industrier. En annan färdighet som Kjell fick av kibbutzbeöken var goda kunskaper i engelska, en inte helt vanlig förmåga bland biodlare av hans årgång och skolning. Kjell var färgstark. Flyktigt bekanta bland lokalbefolkningen i Mörlundatrakten kunde ibland undra vem som hade den dåliga vanan att då och då stanna sin bil, ibland på riktigt olämpliga ställen, kliva ur bilen och plocka upp något från vägkanten som kastades in i bakluckan. Då var det sannolikt Kjell som tog hand om ett trafikdödat djur som senare serverades i något rovfågelsrevir i trakten. Just fåglar var ett annat av Kjells stora intressen. Årligen åkte han i sin ganska illa medfarna bil till Falsterbo för att titta på de stora flyttfågelsträcken. Det kunde vara ett par dagars exkursion då han övernattade på platta marken bredvid bilen. Albert Engström, Astrid Lindgren och Vilhelm Moberg m fl har karaktäriserat smålänningen som ”strävsam, pålitlig, förnöjsam, mångsidig och sparsam med en okuvlig vilja att klara sig själv och inte ligga andra till last”. Allt kanske inte stämmer på Kjell Samuelsson men vi inom Mörlunda Biodlarförening tycker beskrivningen är mycket nära fullträff. De är många biodlare här i sydöstra Sverige som kommer att sakna Kjell mycket, som vän, som handledare och lärare i kurser. Örjan Vestgöte, Mörlunda Biodlarförening

Bilder: Kjell 1: i en av favorit-rollerna diskuterar växter med Hari Preem

Kjell 2: en annan favoritroll, visar gäster i bigården en topplistkupa

Kjell 3: kaffepaus i Småland, när naturen visar sin bästa sida

Kjell 4: på uppdrag hos någon biodlare med bilen som vanligt lastad med redskap som en proaktiv biodlare kan behöva

Kjell 5: Genomgång av bisamhälle som huserar i en av Kjells egendesignade frigolitlådor

18/6-21

I tisdags var vi ca 15 medlemmar som samlades i bigården. Vädret var kanon och vi var ute hela tiden. Jättekul.   Ett 10-tal anmälde sig till den 22/6 då vi bjuder på något gott. Förhoppningsvis står sig vädret. Anmälan senast den 15/6. Eftersläntare tillåts.

Bina tycks ha fullt upp. Några har redan börjat slunga.

Vi har också ordnat med ”svärmfångare” på de olika orterna.

Birger Carleudd – 070-645 39 88 Virserum

Per-Uno Gladh,- 070-346 01 41 ,  Mörlunda                                                        Johnny Stjernberg – 076-805 41 63 Mörlunda

Dan Törnblom –  070-609 10 81 Målilla

I möjligaste mån hjälper vi till att ta in ”vilsekomna” svärmar.

6/6-21

Hej
Nu tror vi att vi kan bjuda in alla medlemmarna till våra tisdagsträffar som vanligt.
Viktigt är dock att vi fortfarande:
Håller avstånd
Tillbringar tiden i bigården ute.
Inne är vi max 8.
Har eget fika med oss
Är du förkyld eller känner dig krasslig – stanna hemma.
Vi vill också arbeta med bigården. Måla lådor och foderlådor.
Spika ramar mm
Se om våra bin (skyddskläder!!)

Tisdagen den 22/6 kl 18.00 bjuder föreningen på något gott att förtära. 2 saker krävs;
Vädret är bra
Du har anmält att du vill delta -dels för inköp men också planering så att det blir smittsäkert.
Välkommen med din anmälan till Dan via tel/sms 070-609 10 81
Boken ”Handbok i bihälsa” har kommit hem.
Vi har beslutat att ytterligare subventionera boken så den kostar nu 40 kr. (Jämför 179 kr för icke-medlem och 79 kr för medlemmar. )

25/5-21

Nu har vi haft de första träffarna på bigården på över ett år.            Genom att vi delat medlemmarna i två halvor har vi inte varit mer än 10 medlemmar och eftersom vi tillbringar tiden ute eller i mindre grupper har det gått bra.                                                                                          Årets avläggare var lite klena och därför har vi dröjt med att leverera dem. I vissa fall slår vi ihop dem så de blir lite kraftigare. I år ska vi inte göra så många. Det blev lite för många förra året.              Drottningodlingen beräknas komma igång i månadsskiftet, så de första drottningarna blir förmodligen klara i mitten av juni.                Igår berättade Lotta A om bistick som fick allvarliga följder, men efter några timmars sjukhusvård rätade det till sig. Det gör oss ändå påminda om att alltid bära skyddsutrustning när vi håller på med bin. ( läs mailet som skickades igår). Vi har också medlemmar som är allergiska mot bistick.                                                                                                   Nu hoppas vi på en bra sommar och att när restriktionerna lättar vi kan träffas i större grupper.

16/4-21

Vår vän, kollega och mentor Kjell Samuelsson har lämnat oss.                Sin stora erfarenhet och kunskap delade han med sig, både vad gäller bin, växter och fåglar.  Vi saknar honom djupt.

Bild_2

30/3-21

GLAD PÅSK

Nu börjar säsongen för oss biodlare närma sig. Bina har gjort sin rensflygning och vi får hjälpa med att rengöra bottnar, kolla så de har foder kvar eller på annat sätt hjälpa dem under den här tiden innan de själva kan skaffa foder.

Styrelsen har haft ett möte för någon vecka sedan i det nya slungrummet.

Vi ser fram emot att få ta det i bruk för de första honungsramarna i sommar.

Vi hoppas och tror att vi ska kunna träffas igen i maj på våra tisdagskvällar, men på ett corona-säkert sätt.

Vi tror att om vi är noga med att inte delta om vi känner oss det minsta sjuka, håller avstånd så ska vi kunna ses i mindre grupper ute på bigården. 20 kvm/person

  1. De medlemmar vars efternamn har begynnelsebokstav A-J är välkomna tisdagen den 4 maj kl 18.00
  2. De som har efternamn med begynnelsebokstav K-Ö är välkomna den 11 maj kl 18.00.
  3. Vi stannar ute i bigården och hjälps åt i mindre grupper (håll avstånd, ev använd munskydd)
  4. Var och en tar med sig eget fika – vi fikar ute. Ev får 4-5 personer plats i stugan åt gången.

Den första kvällen hjälps vi åt att göra ordning i trädgården samt städar i bikuporna och ser hur utvecklingen är. Andra kvällen får bli ungefär som den första. Det innebär att du tar med dig bijacka och handskar så du kan vara behjälplig i bikuporna. Vill du jobba med trädgården är det bra med en räfsa, sekatör etc. En del redskap är inköpta.

Vi har också tänkt att ha en del tema-kvällar.

Göra egen salva av vax

Bi-växter

Avläggare

Drottning-odling

Honungsbedömning – nytt reglemente

Bi-husesyn (se senaste Bitidningen)

Vi kommer att besluta om att ev anmäla sig alternativt ha samma tema under flera veckor, beroende på intresse. Det pratar vi om vid första träffen.

Vårt lotteri har genomförts men vi har inte kunnat dela ut vinsterna till alla. I bilagan kan du se vad du har vunnit. Vill du ha din vinst i närtid hör du av dig till undertecknad annars tar vi det efterhand.

Allt ovanstående beror ju på hur vi blir vaccinerade, hur smittspridningen ser ut och vad Folkhälsomyndighet och regeringen beslutar. Självklart bestämmer du själv om du vill delta i träffarna.

Så får vi önska alla en riktigt GLAD PÅSK.

Styrelsen gm Dan tel 070-609 10 81

23/2-21

Oj vad länge sedan det blev något skrivet på den här sidan. Å andra sidan har det inte varit så mycket att skriva om.

I går var mina bin ute och rensningsflög. Jättekul. Nu är vi på gång igen.

I ett medlemsmail har jag skickat ut erbjudande om materiel, lådor, ramar, slunga mm.   Är du intresserad kontakta   Örjan  V  på                       tel 070 518 85 17.

Folk börjar höra av sig om avläggare, har ett 10-tal tingade. Är du intresserad hör av dig till Dan tel 070-609 10 81. Självklart har medlemmar företräde och köper dem också till ett lägre pris.

Eftersom flertalet av våra medlemmar kommer att få sin vaccination i närtid (nästa fredag för min del) så räknar jag med att vi ska kunna träffas som vanligt i början på maj. Datum kommer senare.  Första gången har vi som vanligt städning inne och ute och så får vi prata med varandra (på avstånd). Vi tar prisutdelning på vårt lotteri, fikar och återupplever gamla minnen. Vi kan kanske också få några nya hågkomster at prata om-vårt nya slungrum i Mörlunda börjar ta form. Förhoppningsvis kan vi visa det, i mindre grupper.

I år har vi inte haft någon nybörjarkurs, om det finns intresse kan vi kanske ha någon lite längre fram mot sommaren. Först ska vi ju se till att de som fick avbryta sin kurs förra våren får möjlighet att gå färdigt.

En aktivitet är inplanerad – ev får vi besök i augusti av vår grannförening i norr.

Det var allt för den här gången.

Ha det nu så bra och var rädd om dig och varandra.

Dan

25/12

God Jul till alla medlemmar i föreningen.

11/11

På grunda av det rådande läget har styrelsen fattat beslut att flytta fram årsmötet till i första hand januari.

Styrelsens mandat förlängs tills dess att årsmöte kan hållas.

12/9

Säsongen går mot sitt slut. Skörden har varit klen, mycket klen. Ca 50% mot förra året. Nu är slungning i full gång och under veckan blir det vinterfodring. Allt socker är levererat ut till de medlemmar som beställt, ca 2900 kg.

Till föreningen har vi köpt en större perforator. Verkar fungera bra, honungen lossar och vi får ut mer.

Som säkert de flesta vet, avslutar vi hyreskontraktet på slungrummet i Rosenfors till nyår. Vi har kommit överens om en ny lokal i gamla stolsfabriken i Mörlunda. Det blir större och bättre utrymmen. Tom en toalett, vilket många saknat i Rosenfors. Även möjlighet till att koka kaffe och fika skiljt från slungrummet. Det blir en del att göra. Bl.a. ska vi lägga in en plastmatta för att skydda parkettgolvet. Finns det någon i föreningen som är duktig eller tom proffs på detta, så hör gärna av er till styrelsen.

Vi planerar för att kunna ha ett årsmöte i mitten av november, förutsatt att corona-läget inte förändras. Vi kommer att sprida ut platserna i Skeppets stora lokal, handsprit, munskydd och avstånd bör räcka, Och är du det minsta sjuk så stannar du hemma. Vi återkommer med mer instruktioner.

Lotteriet som vi skrivit om kommer att få sin final på årsmötet och kan vi inte ha det då, så får vi ordna med utdelning på annat sätt före jul.

Har du saker du undrar över är det bara att höra av sig till styrelsen – telefonnummer finns på en annan sida.

Ha det så gott.

19/8

Angående panelbytet på sydsidan av Kättebro, får vi också rikta ett stort tack till Målilla Bygg och Renovering (originalet) för lånet av byggställning.

Du har väl inte glömt bort att beställa socker till dina bin.

Nu drar bina för fullt på ljungen och förhoppningsvis håller det draget på några veckor till. Sen återstår det roliga att få ur honungen. Brukar vara knepigt med ljunghonung. Sticka hål i kakorna och ha relativt varmt (passar ju bra nu) brukar underlätta.

I lotteriet, där vi drar de som är medlemmar och betalt sin medlemsavgift, (så du behöver inte göra något om du betalt din årsavgift) kan man vinna en kupa(frigolit LN, vax, kaktråd, mm mm. Vinnarna meddelas längre fram i höst, ev vid årsmötet (om vi kan hålla det).

Ha det så gott i värmen. Puh.

8/8

Snart klart med panelbytet på Kättebro. Ett jättestort tack till Michael och Anki Grigoleit för ihärdigt målande. Ronny Söderlund och Roland Persson för sitt snickrande, Nicklas Strömberg, Kjell Samuelsson , Johnny och Kerstin Stjernberg samt Birger och Marie Carleudd (snickeri, städning målning gräsklippning mm). Och tack till Tomas J, som stod för virket. Det har varit en rolig vecka, men mycket varm.

Socker – skickade ut ett e-mail om detta i veckan. Kontakta Dan 070-609 10 81 om du vill köpa socker genom föreningen.

Honungsskörden ser ut att bli bedrövlig i år. Knappt hälften av tidigare år. Tråkigt, tråkigt.

14/7

Hej.

Kartan över smittförklarade områden gällande amerikansk yngelröt är uppdaterad.  För vårt område gäller att det finns en rapport om yngelröta i Oskarshamn annars ser det väldigt lugnt ut.  Du kan gå in på

www.jordruksverket. se

Djur – Bin och Humlor

Regler för Biodling

Kartor

Vi är mellan 6-10 personer som hanterar utbytet av panel huset i Kättebro. Jag tror det räcker så.

Drottningodlingen fungerar bra. Vill du ha så hör av dig till Per-Uno.

Den första honungen från bigården är nu slungad. Vid bigården hade vi ett stort rapsfält. Så det var bara för bina att flyga direkt ut på åkern från kupan. Ska bli intressant och se hur mycket det blir. Vi har också levererat ett antal lådor med honungsburkar till Aby gårdsbutik av den första honungen.

27/6-20

Alla medlemmar med e-postadress har idag fått ett meddelande om hjälp med att snickra i bigården första veckan i augusti. Hör av er till Dan T tel 070-609 10 81 om ni kan hjälpa till.

Vi tänker också ordna ett lotteri för alla medlemmar som erlagt sin årsavgift. De som inte gjort det kan göra det för att vara med i dragningen. Någon annan insats behövs inte.

Hoppas att ni kommit igång med slungning nu. Det finns en del täckta ramar, åtminstone i en del kupor.

Var rädd om dig

18/6-20

Vi önskar alla medlemmar och supportrar en riktigt glad midsommar. Hoppas alla har det bra och klarat sig från Corona. Fortfarande gäller nedanstående ang drottningceller. En ny omgång sattes in i kläckningsskåpet i eftermiddag. Hör av dig till Per-Uno eller Karl-Olof om du önskar cell/er.

Nybörjarkursen har nu avslutats. Några har startat upp biodling. Vi önskar dem stort lycka till.

Tänk på att tvätta händerna ofta, hålla distansen.

Var rädda om dig och varandra

11/6-20

Fortfarande Corona. Fortfarande blåsigt.

Drottningodlingen har kommit igång, men de första omgångarna går åt till föreningen och de avläggare som görs. Fortfarande gäller att ni kan höra av er till Karl-Olof eller Per-Uno om ni önskar celler.

Ha det så bra.

5/6-20

Nu börjar drottningodlingen komma igång. Hör av dig till Per-Uno eller Karl-Olof om du önskar celler. Jag kommer att skriva  här på hemsidan datum och antal celler. Men du visar intresse hos ovan nämnda personer.

Upplever att våren varit både blåsig och kall med enstaka mkt varma dagar. Inget bra väder för våra bin eller draget. Rapsen har dock hållit ut ett bra tag även om det draget börjar gå mot sitt slut.

Vi har tyvärr blivit uppsagda från slunglokalen från årsskiftet, så nu behöver vi hjälpas åt för att hitta en ny. Du får gärna höra av dig till någon i styrelsen om du har förslag.

Det finns material till att spika ramar på bigården och vi behöver hjälpas åt att få ihop ca 250 st. Så du kan om du har tid åka dit och spika några stycken. Om inte annat kan det vara kul och ta med sig en kaffekorg och bara fika och titta på bin och blommor.

28/5-20

Två månader sen sist och coronan håller sitt grepp. Vi har dock haft ett styrelsemöte på bigården (en person per bord). Vi konstaterar att vi som det ser ut nu inte kan ha några gemensamma aktiviteter under överskådlig framtid. Ev planerar vi något i juli/augusti om Folkhälsomyndigheten och vädret tillåter – återkommer till det.        Kan rapportera att vi sålt i princip alla avläggare. Ett par stycken kvar. Studiecirkeln för nybörjare pågår med halverad grupp/tillfälle och praktiska moment ute. Några nybörjar har kommit igång med sina samhällen medan andra avvaktar till nästa år. Vi har nu, glädjande nog,  blivit strax över 60 medlemmar. Byte av panel på en sida av Kättebro är tänkte att ske slutet juli alt början av augusti. Några medlemmar kommer att hjälpas åt för att ordna med det.

Drottningodlingen har börjat komma igång så om några veckor finns det färdiga celler. Vi ska i föreningen ta fram ca 20 avläggare, så det är första prioritet vad gäller drottningceller. Vi återkommer med hur vi ska meddela medlemmar om hur cellerna finns tillgängliga.

Vi skall ha ett styrelsemöte veckan efter midsommar. Så får vi se då hur läget har förändrats

26/4-2020

Meddelande om inställd föreläsning i H-fred 28/4. Alexandra de Paolis föreläsning inställd. Istället erbjuder hon en webbkurs enligt detta meddelande från henne. Gå gärna in på hennes hemsida och kolla . Har skickat mail till alla om detta.

Hej!

Jag vill tipsa er om att istället för alla föreläsningar som blivit inställda i vår kör jag en webbaserad örtkurs som startar 1 maj. Om ni har lust att hjälpa mig sprida information om den finns det mer info på http://alexandradepaoli.com/webkurs.html. Det är inte riktigt samma tema som föreläsningen om biprodukter men det brukar vara ungefär samma folk som är intresserade.

Allt gott!

Alexandra

Alexandra De Paoli

örtterapeut · journalist · fotograf +46 (0)70-527 40 87

www.alexandradepaoli.com alex@alexandradepaoli.com

20/4-2020

Så är vi då i corona-tider.  För att vara på den säkra sidan har vi ställt in alla föreningsgemensamma aktiviteter framöver. Ända till Anders Tegnell säger att det är ok att träffas igen. Det innebär att vi i lördags ställde in städdagen. Vi kommer inte att påbörja tisdagsträffarna liksom Målilla sommarmarknad, besöket i Höghultström, kurs i drottningodling, medlemsresan. Kan ha glömt något. Styrelsen kommer att se till bigården, bina, ordna försäljningen av avläggare,  osv, men vi har inga gemensamma träffar. Riskerna är alltför stora och konsekvenserna kan bli mycket kännbara. Vi kommer att genomföra så mycket som möjligt när vi får möjligheten.

18/2-2020

Årets första träff. Nu i Hagelsrum-första gången.  Riktigt trevligt. Tack Lotta för de goda semlorna och Stjernberg och Fransson för hjälp med kaffet. Vi diskuterade lite verksamhet och Örjan visade filmer om drottningodling från bla Kambodja. Fanns mycket likheter men också skillnader.

I helgen som gick arrangerade föreningen Distriktets årsmöte. Vi höll till på Bolaget i Virserum. Johan och Bengt berättade om Bolaget och dess historia med möbeltillverkning. Därefter fikade vi. Vem hade bakat frallor, brett dem och fixat och dessutom bakat en kaka – självklart var det Lotta som gjort det. Blev jätteglad när Fransson och Stjernbergs mötte upp och tog hand om kaffekokning mm och disken efteråt, Stort tack till er alla. Mycket uppskattat av deltagarna. Sen höll vi årsmöte, vilket leddes av Örjan. Alla var nöjda och glada (beroende på det goda fikat?!) Mötet genomfördes utan kontroverser, styrelsen omvaldes liksom övriga funktionärer. Protokoll mm kommer att läggas ut på Distriktets hemsida.

19/1-2020

Tänk vad tiden går. Nu är det redan 2020. Vi har haft årsmöte. För första gången i Församlingshemmet i Mörlunda. Vi var ett 40-tal medlemmar som slutit upp, så vi hade inte fått rum i Kättebro. Tyvärr var inte akustiken så bra, men vi hade trevligt och fick god mat i traditionsenliga julbordet. Vi valde också en ny ordförande, Ulrik Johansson, då Örjan avsagt sig omval. Ett stort tack till Örjan. Under hans tid har vi utökat verksamheten med bl.a. försäljning av avläggare. Nu har vi kunnat göra medlemsresor, byta inredning i Kättebro mm. Under de två senaste åren har medlemsantalet ökat till drygt 50, så vi är i stort behov av att modernisera i Kättebro, så det blir mer tilltalande.

Filmkvällen blir den 18/2. I år förlägger vi den till Hagelsrum. Där finns ett utmärkt konferenslokal med kök, så vi kan bjuda på kaffe och semlor. En projektor, filmduk, högtalare så vi kan även  titta på film. Givetvis ska vi också diskutera vad vi ska göra i år.

”Sjukdomskvällen” i april har blivit en lördag den 18/4 kl 10.00. Vi ägnar dagen åt att röja på gården, städa i huset, snickra ihop ramar, montera lådor och måla desamma. Vi tar med några grillar så att de som önskar kan grilla vad man har med sig. Vi hoppas på en riktigt trevlig dag. Vi kommer att köpa in trädgårdsredskap så att det finns.

Föreläsning. Den 28/4 kl 18.00 gästas vi av Alexandra da Paola som föreläser om ”Från folktro till skolmedicin”. De är Vena-HUltsfred som arrangerar och föreläsningen äger rum i Valhall Hultsfred

Den första tisdagen i maj påbörjas tisdagsträffarna. En kaffelista ska upprättas och det gör vi vid filmkvällen.

Du som har behov av APIFONDA kan höra av dig till Dan. Föreningen har 10 lådor à 12,5 kg kvar. Kostnad för en låda är 225 kr =självkostnadspris

23/8

Två månader sen sist.

Lite nyheter, information och frågor

SOCKER-VINTERFODER

Vi håller på att beställa socker inför vinterfodringen. Vill du köpa genom föreningen kan du skriva upp dig på listan i bigården alt höra av dig till Dan T. Tanken är att vi tar hem sockret till slungrummet och du hämtar där och betalar till föreningen. I månadsskiftet samlar vi ihop uppgifterna och beställer.

MEDLEMSRESA

Vi har beslutat att åka till Joel Svenssons vaxfabrik den 5/10. Anmälan till Dan T, Örjan V alt lista i bigården. Kostanden är 100 kr för medlem och 200 kr för icke-medlem. Anmälan senast 15/9. Vid färre än 30 deltagare ställs resan in. Joelvax motsvarar Törebodas sortiment. Vill du handla titta i katalogen eller på nätet (joelvax.se) och lägg en förbeställning – underlättar på plats. Vi skall vara där vid kl 10.00 så vi måste åka tidigt ca 6.30. Joelvax ligger i Munka-Ljungby så det blir ca 25 mil. Större vägar gör att det går snabbare än till Töreboda.

14:e september föreläsning i Norrhult – Vena/Hultsfreds Biodlarförening.

Brita är ordförande i föreningen

Hej!

Nu kommer Lennart Johansson till Norrhult lö 14 sept kl 14 för att hålla den föreläsning som fick inställas i våras i Vena.

Jag återkommer med mer information senare men ni kan ju veta om det redan nu Med vänlig hälsning, Brita

Hoppas ni har det bra med era bin och att skörden blir bra, så ser det ut för mig i vilket fall. Ljungen blommar och bina drar.

23/6

Hoppas att alla haft en skön midsommar.

Nu på tisdag gästar vi Björn och Harri Preem Andersen i Höghultström, Hultanäs. Samåkning sker från Konsum i Målilla.  De som ”hoppar på” utefter vägen kan höra av sig. Glöm inte att ta med myggmedel. Trots de oerhört vackra omgivningarna och det mycket vänliga mottagandet tycks mygg och knott vilja köra iväg gästerna efter bästa förmåga. Vi ser fram emot en lika trevlig och gemytlig stund som alla år innan.

5/6

Igår var vi i Tigerstad hos Karl-Olov och Birgit. K-O visade intresserade åhörare sin bigård. En del satt och pratade. En alldeles fantastisk kväll. Efter ett tag var fikat klart. K-O hade satt upp sitt partytält och i princip fick alla plats. Jättebra eftersom myggen började göra sig påminda. Ett stort tack till K-O och Birgit för en helmysig kväll.

Nu ser vi fram mot den 25/6 då vi åker till Höghultström.

2/6

Oj vad tiden går. Nu har vi gjort Bihusesyn. Vi har gjort avläggare så att de nya biodlarna får se hur det går till. Nu har i princip alla avläggare fått nya hem. Kjell gör nya till nästa år. Per-Uno och Jonny gör nya drottningar. På tisdag 4/6 besöker vi Karl-Olov och Birgit i Tigerstad. För de som inte hittar samlas i bigården kl 18.00 för gemensam färd dit. Tänk på att samåka. det finns inte så mycket plats att parkera.

13/5

En länk till Surrande Lördag i Virserums Konsthall https://www.facebook.com/events/430100717548750/

Hoppas ni kan komma in på den.

Imorgon 14/5 ska vi kolla på Bihusesyn.  Protkollet/blanketten kan du hitta i aprilnumret av bitidningen alt SBRs hemsida.

7/5

Nu är det dags. Tisdagen 7/5 har vi vår städ- och iordningställardag i Kättebro. Viktigt att så många som möjligt deltar och hjälps åt med städningen. Du tar själv med dig det redskap du vill jobba med – sekatör, räfsa, såg, spade etc. De som är ansvariga för slungrummet kan behöva lite verktyg för att sätta ihop slu8ngan (hoppas det fungerar nu).  Vi kommer också fortsätta med att spika ramar, smälta in vaxmellanväggar, måla kupor (färg och penslar finns).

Den pågående nybörjarkursen har sin avslutning under första timmen i bigården.

Kaffelistan skickas vi e-mail , några ex kommer att finnas i bigården liksom en telefon- och adresslista.

Efteråt fikar vi självklart tillsammans.

17/4

Så hade vi vår sjukdomskväll igår. Nu blev det inte något undersökande eftersom ingen hade med sig bin för undersökning. Vi hade att göra ändå. Kursdeltagarna fick en genomgång av vilka kup-typer vi har och fick ställa frågor om det. vi kikade ner i några samhällen. Spännande. Sen spikade vi ramar, trådade och satte i mellanväggar. Målsättningen var att alla kursdeltagare skulle få göra minst varsin ram. Tror att alla han med. Vi var trots allt ganska många, 23 st om jag räknade rätt, så stämningen var hög. Nu väntar vi in den 7/5 då säsongen på bigården börjar på allvar.

2/4

Nybörjarkursen håller på och har kommit halvvägs. 10 deltagare varav 8 är helt nya.  Flera har också anmält sig som medlemmar. Jätteroligt.

Den 16/4 kl 18.00 är det ”sjukdomskväll”. I år har vi förlagt den till Kättebro. Som vanligt tar du med ca 10 bin per samhälle du vill undersöka. Bina skall vara döda. Sen undersöks de i mikroskop i jakt på NOSEMA-sporer. Vi skall också, om planeringen fungerar, spika ramar.

8/3

  1. Söndagen den 17 mars klockan 15:00 ordnar föreningen (Hultsfred-Vena) den årliga träffen i Vena bygdegård. Årets gästtalare är utbildningsansvarig för SBR, Lennart Johansson. Vi har lotterier och fika till försäljning

2. Inbjudan till Biodlarträff Detta brev är skickat till alla medlemmar i biodlardistriktet södra Kalmar län. Det händer ständigt nya saker inom biodling och vi lär oss något nytt av varandra varje gång vi träffas. Söndagen den 7 april kl. 14:00 får vi besök av Erik Olsson Kalmarbygdens biodlarförening. Han kommer och berätta om de nya regler som gäller fr.o.m. 1/1-2019 när det gäller flytt av samhällen, bisjukdomar mm. Erik är mycket erfaren och kunnig bitillsyningsman så ge er själva möjlighet till förkovran och ställa frågor om biodlingens knep, fällor och fel. Plats: Naturcentrum Lilla Hycklinge, Oskarshamn (där vi har våra årsmöten). Fika kommer att serveras till självkostnadspris. Anmälan senast den 3/4 2019 till: SMS eller telefon till Rune Laneborg 070 525 11 31 eller Mejl till Anna-Lena Gustafsson Modig blue.frogs@hotmail.com Välkomna! Döderhultortens Biodlarförening

18/2

Nyheter från Distriktet

Varroaresistenta bin

Söndag den 10 mars, kl. 14.00 -16.00,

Albökegården i Alböke på Öland.

Biodlarnas VSH-projekt syftar till att hitta och avla fram

honungsbin med resistens mot varroa. Projektet har pågått en

tid och nu kommer projektledaren Rickard Johansson till

Öland och berättar om sitt arbete och resultat.

Ingen avgift för distriktets medlemmar.

Kaffe och macka ingår

Anmälan: alboke@olandsbiodlarforening.se.

Ange antal personer som kommer

I samarbete med biodlardistrikt södra Kalmar län

Alla hälsas välkomna!

_________________________________________________

2

Lars Johansson, Skogens honung

Bimöte söndag 17 mars 2019 kl. 13.00 – 15.30

Staby Gårdshotell, Högsby

Lars Johansson, Skogens honung, Vimmerby

Berättar om sin väg till biodlingen.

Hur han startade sitt företag.

Hur det har vuxit till Lars enda försörjning.

Hur han jobbar för att kunna ta tillvara olika sorters honung.

Hur han gör sorthonung.

Provsmakning av sorthonung.

Ingen avgift. I Pausen serveras kaffe.

Uppvidinge Biredskap är på plats och säljer biredskap.

I samarbete med Södra Kalmar Biodlardistrikt.

Alla hälsas välkomna!

_______________________________________________

3

Drottningodling och avläggare

Söndag 31 mars, kl 14.00 – 16.00,

Capellagården Vickleby Öland

Valter Sandberg och Jan Johansson, Tingsryd,

berättar om drottningodling och avläggare.

Valter och Jan är aktiva i Hästrikets Biodlarförening

och har lång erfarenhet drottningodling och

avläggarproduktion.

Ingen avgift för distriktets medlemmar.

Kaffe och macka ingår

Anmälan: capella@olandsbiodlarforening.se.

Ange antal personer som kommer

I samarbete med Södra Kalmars biodlardistrikt

Alla hälsas välkomna!

____________________________________________

31/1-19

Du har väl inte glömt att vi träffas i Mörlunda, Lundagård den 12/2 kl 18.30. Vi fikar diskuterar, visar film mm. Som vanligt blir vi bjudna på riktigt goda semlor.

Kurs i Biodling. Den 26/2 kl 18.00 startar en kurs för nybörjare. Vi har kursen i Målilla. Intresserade kan höra av sig till Dan tel 070-609 1081

Tyvärr har vi nåtts av beskedet att vår medlem Rolf Svensson gått bort efter en tids sjukdom. Han avled några dagar före jul.

8/1-19

Så har vi haft vårt första styrelsemöte för året.                                              Vi önskar alla en riktigt god fortsättning på det nya året

Vi fastslog några datum för några aktiviteter:                                                    12/2 kl 18.30 Lundagård Mörlunda. Filmkväll, diskussion och smak av årets första semla. Vi tar också upp vad de nya bestämmelserna betyder för oss biodlare.

16/4 kl 18.00 Sjukdomskväll och snickerier. Vi undersöker om våra bin har spår av nosema och därefter hjälps vi åt att snickra ihop ramar för året. Det här gör vi i Föreningsbigården i Kättebro.

7/5 börjar våra tisdagsträffar i föreningsbigården. Vi börjar som vanligt med att städa och göra iordning så det blir lite trevligare.         Bl.a  behöver vi rensa rejält i boden bakom mangårdsbyggnaden.

20/12

Önskar alla medlemmar

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR.

Styrelsen

26/11

Honungsbedömning sker den tisdagen den 11 dec kl 18.30. Du som vill ha din honung bedömd skall lämna burken till Birgit och Karl-Olov Jonsson i Mörlunda senast den 10:e. I annat fall kontaktar du Birgit och Karl-Olov för överenskommelse av annan tid.  Du ska också skicka med en talong som finns i bitidningen där du fyller i uppgifter bl.a. om medlemsnummer och att du genomfört Bihusesyn.

Övrigt: På SBRs hemsida kan du läsa mer om de nya bestämmelser om skyddszoner. Det kommer säkert mer i Bitidningen, men på hemsidan finns ganska utförliga uppgifter samt lagtexten.

Den 8 dec. kl 15-18 finns vi på Blåbärskullen i Mörlunda för att sälja honung. Intresserad av att hjälpa till? Hör av dig till Dan.

23/11

Igår hade vi årsmöte i Kättebro. Vi var 30 deltagare som  deltog i förhandlarna samt åt ett väldigt gott julbord. Mycket trevligt.

Det uppstod en fråga vad vi inhandlat till bigården och det här har vi köpt. En del får vi igen som försäljning exvis Apifonda foder.

Fröer, honung, vax, förbrukningsmtrl, ramar spik, tråd mm ca 5000 kr, bord-stolar, foderlådor 10 st, Apifonda ca 500 kr, målarfärg, socker ca 4000 kr. Slunga, värmare etc ca 34 000 kr och vax -7500kr särredovisades.   Det går åt ca 250 ramar när vi försäljer avläggare. Dessa behöver då förnyas varje år.

Inför 2019 finns det i lager 20 kartonger Apifonda samt vax och ramar som medlemmar kan få köpa till självkostnadspris. Hör av dig till Dan, så ordnar vi det.

Återkommer med mer info från årsmötet när protokollet är skrivet.

Ett stort tack till er som ordnade med lokalen (vilken fin julgran) värmde upp den och fixade med all  mat.  Det var riktigt, riktigt trevligt.

12/11-18

Lite nyheter.

Den 29/11 kl 18-21 föreläser Preben Christiansen om åtgärder mot varroa och hur man håller sina samhällen friska. Dessutom kommer han att informera om nya föreskrifter om bisjukdomar som träder i kraft 2019. Kan tänkas att han pratar om den nya indelningen som istället för  församlingsgränser blir kommungränser. Föreläsningen är i Frödinge bygdegård. Föreläsningen är kostnadsfri men anmäl senast den 28/11 (för kaffets skull) till nicjo987@gmail.com.

Blåbärskullen i Mörlunda den 8/12 har ändrat tid till  kl15-18. Lite ”mysigt” med skymning. kan locka mer folk. Behöver fortfarande hjälp med försäljningen. Intresserad kan höra av sig till Dan.

5/11

Nu i november är det dags att tänka på årsmötet. Efter en del diskussion ändrades datumet till den 22/11 kl 18.30 i Bigården i Kättebro. Vi kommer i vanlig ordning att ha ett lotteri. Ta gärna med vinster till det. Julbord är också traditionsenligt.

I december försäljer vi honung på Blåbärskullen i Mörlunda. Den 8:e mellan kl 13-16.

Du som inte ännu lämnat årsrapport kan göra det vid årsmötet alternativt skicka ett SMS.

Nu hoppas vi att allt är väl i era bigårdar och kan koppla av det arbetet lite grann.

I senare delen av februari kommer vi att starta en nybörjarkurs. Förhoppningsvis kan vi vara i SKEPPET i Målilla. Men det återkommer vi till.

7/10

Så var vi då iväg på vår resa till Töreboda. 25 deltagare varav 6 från andra föreningar. 2 från Frödinge, 1 från Kristdala och 2 från Vetlanda. Roligt att vår inbjudan hörsammades. Personalen på Biredskapsfabriken verkade också nöjda, trots att vi surrade på ordentligt i den lilla affärsavdelningen.

Informationen och kaffet var bra och lotteriet sen. Bra vinster alltihop.

Fick uppfattningen att alla deltagare var nöjda med resan. Det gläder mig.

Nu framöver återstår årsmötet, preliminärt den 15/11.

Fram till dess ska alla ha fyllt i blanketten om antal bisamhällen och om man vill ha sin honung bedömd besiktningsprotokollet – gröm inte att kryssa i rutan för Bihusetillsynen. För du har väl gjort den?

I Töreboda köpte vi in 20 kartonger med Apifonda stödfoder. Så om du behöver till våren är det bara att höra av sig. Vi har också ca 35 kg vaxkakor(LN) om du behöver.

Vi ses om halvannan månad, så till dess hoppas vi att du och dina bin har det bra.

25/8

Vi har fått en inbjudan om föreläsning i Ingelstorp.

Ämne: ”Bin och andra pollinatörer i en föränderlig värd 2×45 minuter.

Tid: Lördagen den 29 september kl 13.00.

Plats: Naturbruksgymnasium Kalmar Ingelstorp sal B1

Kaffe och smörgås ingår i anmälningsavgiften 50 kr.

Anmälan till tel 070-544 59 92 eller e-post lars56jonsson@telia.com

Anmälan senast 16 sept.

24/7

Nu är det klart med bussresan till Biredskapsfabriken i Töreboda. Har fått bekräftelse både från Hjalmarssons buss och Töreboda. Så nu är det bara att anmäla sig till Dan. Blir vi färre än 25 blir det ingen bussresa av. Du får själv betala mat o kaffe på resan en liten anmälningsavgift samt det du ev handlar på fabriken. Hoppas vi får en härlig tur.

18/7

Tiden går fort. i juni var vi och hälsade på i Höghultsström. Mycket trevligt som vanligt. Annorlunda i år var att vi gick promenaden i högervarv istf vänster. Ja vi hittade i alla fall. Vi kund tom sitta ute och fika. Inga knot eller mygg. Förmodligen beroende på torka och värme.

Den 29/7 visar Kalmar biodlare sin flow-hivekupa. Intresserade kan höra av sig till Dan för samåkning.

Den 4-5/8 är det Motorns Dag i Målilla. Eftersom vi ska sälja honung behöver vi medlemmar som kan avvara ett par timmar antingen lördag eller söndag för att sälja honung och prata biodling med besökare.

den 6/10 planerar vi en resa till Töreboda. Föreningen hjälper till med kostnaden för resan. En liten avgift blir det dock. Efter besöket i biredskapsfabriken tar vi en tur runt Vättern och via Askersund åker vi på östra sidan.

Så det var allt för den här gången. Medlemmar får gärna bidra till den här sidan eller andra sidor. Det är roligare om vi kan vara flera som hjälps åt.

21/6

Glad Midsommar önskar vi alla glada Bi-älskare.

Vädret är ju inte det bästa varken för midsommar eller för bina att vara ute och flyga i.

Den 26/6 är det ingen aktivitet på bigården. Då har vi samling i Höghultsström hos Björn och Hari. Du som vill åka med kommer till Konsum i Målilla kl 18.00 för gemensam resa till Höghultsström. Självfallet kan den som vill åka själv.

Nu har vi köpt in en del material till bigården och slungrummet. Bl.a. en 6-ramars automatisk slunga. Den beräknas anlända under nästa vecka. Vi har också beställt en apparat för vaxsmältning. Detta med tanke på diskussionen om inblandning av parafin i vax. Vi vill hålla det så rent som möjligt.

Men som sagt den 26/6 möts vi i Höghultsström.

3/6

Oj. Nu var det länge sedan det blev skrivet något här.

Vi var igår på Målilla marknad i gassande solsken – första på flera år. Vi sålde bra med honung, flera valde 3-burkarsalternativet. Medhjälpare var Allan och Michicko som kämpade på i värmen. Dan  tog några eftermiddagstimmar. Det är alltid kul att få prata bi och biodling, många är intresserade.

Så har jag också besökt Venhagsskolan och Järnforsen skola och haft lektioner för mellanstadieklasser. Hoppas de tyckte det var intressant och att de lärde sig något. Om en vecka skall en klass komma på studiebesök och titta på min biodling. Hoppas de är väl påpälsade så inga olyckor händer.

Vi har haft 4 träffar i bigården hittills, runt 20 besökare varje gång. Nästa vecka kommer en grupp från Hultsfred och gästar oss. Det inte från biföreningen utan andra intresserade. Sune och Gunilla har kontakten och svarar för fikat.

I onsdags var Kjell, Karl-Olof och Dan i Norrhult (Hultsfreds biodlare) och lyssnade på Krister Linell (Sv Honungsförädling) Han berättade om biodling i Ryssland, Serbien och lite andra saker. Nämnde också att de höjer honungspriset, men under visa förutsättningar. Axelsson från Sjoketorp (han som köper vår honung) var också där. Han hade efter någon dag ringt till Kjell och berättade att han och kollegorna höjer priset till över Linells pris. Verkar bli lite fajt om vår honung. Bra för oss.

Nu hoppas vi på lite svalare väder och något regn för växtligheten och våra bin.

24/4

Nu har vi kommit fram till slutet av april. Sommaren har varit här och vänt. Får se hur länge vi nu ska ha 10-12 grader varmt. Sälgen blommar i alla fall.

För en vecka sedan fick vi tillfälle att undersöka våra bin avseende nosema. I vanlig ordning hittade vi ingenting. Efteråt fick vi åka ut till Karl-Olof och Birgit i Tigerstad där de bjöd på smörgåstårta och kaffe. Ett stort tack för detta. Det var roligt att få se bisamhällena och K-Os föräldrahem.

Om ett par veckor är det dags för vår första träff i Kättebro. Då är det dags för städning av gården, upprensning lite var stans, målning mm.

Vi ska montera de nya borden och demontera det gamla.                        Vi behöver räfsa i trädgården och rensa i landen.                                       Inne behöver vi städa.                                                                                                 Nya kupor behöver målas.                                                                                   Ramar behöver trådas och förses med vax.                                             Skalet till visningskupan behöver göras iordning.                                       Som du ser behöver klädseln vara oöm. Det är mycket arbete.   Självfallet skall vi fika och umgås också.                                Arbets-/kaffelista och medlemsförteckning skickas via mail, men de finns också i pappersform till första träffen.

Väl mött

10/4

Påminner om sjukdomskvällen i Mörlunda den 17/4 kl 18.00. Påminner också om att föreningen har vax till salu. Lågnormal.

4/4-18

Nu har det gått en dryg månad sen vintern anlände. Det har ställt till det i våra bigårdar. Rapporter om att samhällen gått under pga svält har inkommit. Hög tid att hjälpa dem genom att stödfodra. Antingen genom att ge dem Apifonda (finns i lager hos Örjan) eller tillverka själv – socker, lite vatten och honung blandas till en röra och läggs ovanpå ramarna. Det här är en tuff tid för våra bin.

Nu har vi avslutat studiecirkeln ”Mina första år som biodlare”. Det har varit lärorikt, även för mig. I går kväll vid avslutningen kom Kjell S och hjälpte oss med sin kunskap, även Örjan bidrog med sina erfarenheter. Vi bla diskuterade om att införskaffa en ånggenerator för att kunna ta hand om och smälta vårt eget vax. Ett stort tack till vetgiriga deltagare.

För fjorton dagar sen var vi ett gäng i Vena och lyssnade på föredrag av Carina Karlsson SBR. Hon pratade om just vaxhantering och att det riskerar bli stora problem runt importerat vax, som innehåller paraffin. Det räcker med 10% inblandning för att vaxet skall bli betydligt sämre. Det finns också vax med inblandat stearin att köpa. Stearinet är direkt giftigt för ynglet. Så det är absolut ingen ”hit”.

Den 17/4 kl 18.00 är det dags för ”sjukdomskväll”. De som vill undersöka om bina har nosema tar med sig ett prov (ett antal bin) och kan undersöka dem i mikroskop. Ta en plastburk att samla  bina i. Lägg dem i frysen några dagar för att döda dem. De senaste åren har vi inte sett några sporer, men men…. Vi ses hos Karl-Olov och Birgit i Mörlunda.

21/2-18

Idag meddelade man från Davidssons i Aneby(där vi lämnar in vårt vax) att man tyvärr pga sjukdom inte kunnat bearbeta det vi lämnat in. De kunde heller inte ange någon tid för när vi kunde få vårt tillbaka vårt vax. Det väcker dock frågan om det finns alternativ för oss vad gäller vaxhanteringen. Just nu hoppas vi ändå att vi skall få något slags besked om vad som händer. Vi återkommer med sms till de som berörs.

Idag har vi också blivit inbjudna till Vetlanda biodlarförening om föreläsning den 1/3 kl 18.30. Föreläsningen handlar om varroa. Anmälan krävs

14/2-18

Vårt första möte för året. Ett tjugotal medlemmar möte upp. Mycket diskussioner i god anda. Vi pratade om lådor och ramar, mått och material, apifonda eller inte. Sen fick vi smaka på Lottas semlor. Stort tack till henne från oss alla. Vi pratade med inbjudna gäster från Hultsfred. Vi gör nog en gemensam inlaga i Nya Tidningen i april eller maj. Allt i syfte att engagera fler.

När det gäller material till lådor och list behöver Örjan svar från intresserade senast 7/3.

Är det någon som vill beställa Apifonda går det bra att höra av sig till Dan den här veckan.

Mjölksyrebakterier beställs via Örjan.

12/2-18

Imorgon var det då dags för medlemsmötet. Du har väl markerat det i almanackan?

Igår den 11/2 var det årsmöte i distriktet. Vi tillhör ju Kalmar län södra. Vi, Kjell Allan och Dan, var i Kalmar på Skälbygården. Först fick vi kaffe o smörgås och en historisk genomgång av platsen som sådan ända från 1200-talet. När det var dags för val så blev Per Bergh, Mönsterås omvald på ordförandeposten. Av de ledamöter som stod på tur omvaldes Per-Uno Gladh för en ny  två-årsperiod. Bra att föreningen är representerad i styrelsen. Det blev faktiskt omval på alla poster.  Den 25/3 är det vårupptakt  på Capellagården i Vickleby Öland. Söndagen den 8/4 är det föreläsning i Högsby av bihälsokonsulent Preben Christianson. Ett samarbetsprojekt mellan Högsby och Distriktet.  Han pratar bl.a. om varroa, vax, ny föreskrift om bitillsyn mm. Försäljare från Uppvidinge Biredskap finns också på plats. Distriktet ska anordna en föreläsning längre fram. Förmodligen i september.

3/2-18

En påminnelse om medlemsmöte/planeringsträff den 13/2 kl 18.00 på Lundagården i Mörlunda. Alla hjärtligt välkomna.   Vi kommer att diskutera programmet under säsongen. Förslag på arbets-/kaffelista. Vi har fått möjlighet att köpa material till kupor och ramlist billigt. Vi hjälps åt med anmälan om uppställningsplats till Länsstyrelsen. Vi tittar på film och fikar(kaffe och semla). Detta och mycket mer (vad vi hinner) kommer vi att prata om.

21/1-18

Annons om försäljning av avläggare kommer att publiceras i bitidningen. Vi har 25 avläggare invintrade. Intresserad hör av dig till Örjan alt Dan

2/1-18

Vi önskar alla en god fortsättning på det nya året.

Vi börjar med en nybörjarkurs för intresserade den 16/1. Åtta intresserade personer har preliminäranmält sig. Är du/ni intresserade hör av er till Dan tel 070-609 10 81.

18/12

Så lackar det mot JUL. Bina har satt sig i klot och solen strålar (åtminstone idag) från en klarblå himmel. Du vet väl när bina firar jul?

Vi vill önska alla medlemmar en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR.

Svar: Tjugonda Knut – då är julen förbi.

Styrelsen

9/12

Blåbärskullen 1

Skönt att värma sig vid brasan på Blåbärskullen

Idag besökte vi (Karl-Olof och Dan) Blåbärskullen i Mörlunda och sålde och informerade  om bin och honung. Många intressanta samtal blev det. Vi sålde 15 burkar också, så vi är nöjda. Lite snålblåst avhjälptes av en tvättrumma som fungerade som eldstad. Man behöver värma sig emellanåt.

6/12

Örjan och Dan deltog i ordförandekonferens i distriktets regi. Vi var i Tålebo mellan Blomstermåla och Mönsterås. En kort rapport att det mesta i distriktsbigården var renoverat och nymålat. Några av våra medlemmar hjälpte till. Vi diskuterade mest om distriktets aktiviteter nästa år. Högsby har redan planerat in en föreläsning med Preben Christiansen sön 8/4 i Staby, Högsby. Föreläsningen går i distriktets regi. Utöver det skall distriktet försöka med 2 föreläsningar – den ena av Anders Sandh ang avelsarbete och drottningodling samt Bengt Nihlgård som pratar om växter gynnsamma för bin. Återstår att se om detta går i lås.

Distriktets årsmöte äger rum i Kalmar den 11/2 kl 14.00 och platsen blir Skälby. Där har man sin bigård och prövar biodling med den sk beehive-kupan. Till sommaren kommer man att bjuda in föreningar för att visa kupan. Det har man gjort redan i år men av olika anledningar kunde man inte riktigt visa det man ville..

Även honungsbedömning och BIHUSESYN diskuterades. Vi berättade att vi gjorde BIHUSESYNEN gemensamt för att det ska bli gjort, få till diskussion och öka kunskapen på olika områden. Dessutom är det ju ett krav för att få sin honung bedömd.

Vi pratade mycket om vax och hantering av densamma. Tydligen florerar det en del inköp av vax från andra länder. Stor risk att det vaxet är utblandat med parafin, vilket får stora konsekvenser i honungshantering. Vaxet sjunker ihop, blir omöjligt? att slunga.  Dessutom får man inte ha annat än rent vax i biodlingen om man planerar att sälja honungen. Den 8/4 kommer Preben att som ett inslag i sin föredragning prata om just detta problem. Viktigt att vi alla tar om hand om vaxet och antingen använder det själva eller säljer eftersom det råder brist på vax. Du vet väl att vi i föreningen har mycket vax som vi kan sälja till medlemmar.

5/12

Ändring av datum för honungsbedömning. Nytt datum för bedömningen blir MÅNDAGEN den 18/12 kl 18.00. Fortfarande gäller att honungsburken som du vill ha bedömd skall lämnas in i förväg. Gärna den 11/12.   Vill du medverka i bedömningen och se hur det går till kan du höra av dig till Karl-Olof eller Birgit.

Nybörjarkursen kommer igång efter trettonhelgen. Brev/meddelande kommer till de som anmält sig. Det finns utrymme för några till, så om du är intresserad är det bara att höra av dig till Dan tel 070-609 10 81.

27/11

Under årsmötet fick styrelsen en del uppdrag. Bl.a. att införskaffa nya bord och stolar. Nu har vi fått hem 7 bord och 30 stolar. Det blir ett lyft för föreningsbigården och våra tisdagsträffar.

Under årsmötet fattades också beslut om kaffet på våra tisdagsträffar. Nämligen att det utgår ett bidrag till den/de som anordnar fikat. Bidraget är på 250 kr/gång och avser att täcka kostnaderna för inköp av kaffebröd mm. En kaffelista kommer att upprättas under våren så att var och en vet när det är dags att ordna med kaffet.

Vi har också beslutat att starta våra tisdagsträffar den 8/5. Då ägnar vi kvällen åt att städa, både ute och inne.

Det som är beslutat närmast är att vi deltar i Mörlunda julmarknad 9/12.                                                                                                                                               Den 12/12 kl 18.00 är det honungsbedömning. Glöm inte att lämna en burk honung till Karl-Olov senast  11/12 .

Den 13/2-18 är det planerings möte och filmkväll i Mörlunda. Alla medlemmar är välkomna.

Den 17/4 är det ”sjukdomskväll”. Också i Mörlunda.

Det kommer mer info i början av året.

21/11

Så har vi då genomfört vårt årsmöte. Örjan omvaldes till ordförande, liksom styrelsen i övrigt. Nyval gjordes av Lotta Arvidsson. Det innebär att styrelsen utökades med en person. Nu är vi fyra ”gubbar” och 2 kvinnor.

Under årsmötet hölls en tyst minut för att minnas vår mångårige medlem Olle Magnusson. Han blev medlem 1967 och var alltså vår medlem i exakt 50 år.

Efter årsmötet hade en grupp av medlemmarna dels pyntat föreningslokalen med bl.a. en julgran och också tillagat ett magnifikt julbord. Även vegetariska rätter hade sin plats på bordet. Smakade fantastiskt. En dansk Ris à la mang(rätt stavat?) fyllde ut det sista utrymmet i magen. Därefter vidtog lotteriet. Medlemmarna har med sig vinster som sedan via lotteriet fördelas.

Nu drar vi oss tillsammans med våra bin tillbaka för vintervila. dDet dröjer bara några månader så är vi igång igen och gläntar på kuplocken.

Ett stort tack för det gångna året, EN GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR önskar styrelsen till alla medlemmar. Vi ses i februari till planeringsmötet.

Årsmötet äger rum den 16/11 kl 18.00 i Föreningsbigården.

Vill du ha din honung bedömd kan du ta med en burk utan etikett. Glöm inte att fylla i blanketten för honungsbedömning (finns i Bitidningen). Bedömningen sker den 12 dec. så du kan också lämna in burk för bedömning hos Karl-Olof fram till den 11/12.

Påminner också om att lämna årsrapporten  till Dan T om honungsskörd, antal bisamhällen (finns även den i Bitidningen).

VAX-inlämning kan ske till Örjan. Hör av dig om du har vax och/eller ramar att rensa. Tel. 070-518 85 17

26/9 2017. Så var det sista tisdagskvällen för året. Bisamhällena håller på att vinterfodras. Den sista honungen slungas. Så ikväll var det dags för sista fikat. God smörgåstårta, gott fikabröd. Kjell, Åke och Karl-Olof tackades för sina tjänster för föreningen under året. Karl-Olof har tagit fram 142 drottningar som bl.a. föreningsmedlemmar fått del av. Kjell har lagt ner ett stort arbete i föreningsbigården och Åke har hållit i en studiecirkel. Karl-Olof och Åke har dessutom aktivt deltagit i och förberett vårt 75-årsfirande i somras.

Kvällen till ära hade vi tagit hem hårnät (detta efter vår bihusesyn för några veckor sedan) och alla blev så ”vackra” när vi alla satte på oss en sådan vid fikabordet. Se själva.

Ett stort tack till alla för allas insatser under året.

Motorns Dag – vi sålde slut på honungen första dagen. Med 8 åtta burkar kvar var det ingen idé att ställa upp andra dagen. Många frågar om hur det går med honungen i år. Man har hört om frost och dåligt väder. Och visst – det är sämre i år.  Men folk verkar generellt sett mer intresserade av bin och honung. Nu hoppas vi att slutskattningen ger någon honung så vi har till Gårdsbutiken. Vi har levererat nästan 200 kg dit hittills sen

Nu är vi redo för att sälja första burken

Nu är vi redo för att sälja första burken

första oktober 2016.

5-6/8-2017 är det Motorns Dag i Målilla Hembygdspark. Som vanligt tänker vi dels sälja honung dels informera om bin och biodling.

29/7-17 var delar av styrelsen och gratulerade Patrick Axelsson på hans 50-årsdag. En fjärilsört samt ”bi-fröer” till ett hektar vall blev presenterna från oss.

27/6 var vi och hälsade på i Höghultsström. Lika trevligt som vanligt. Tyckte det var mindre med knott ända fram tills solen försvann bakom trädtopparna. Som väl var  det mycket gott fika och sen lyssnade vi på ett radioprogram om binas kommunikation. Man lär sig alltid mer.

Tack Harri och Björn.

10/6 Vi firar vårt jubileum. lite bilder och så finns på annan sida.

Nyheter från arkivet:

Rapsen

11 samhällen redo för rapsen som börjar gulna i topparna.

Förtjänsttecken till Åke Karlsson och Karl-Olov Jonsson utdelat av förbundsordföranden Marita Delvert.

Honungskaka på burk

Flow Hive, Revolutionerande uppfinning ?

Januari 2015: Varning för fåglarnaHackadeKupor

Fåglarna hackar sig lätt genom vissa kuptyper

Sommaren 2014Lions Club Stipendium