Skönt att värma sig vid brasan på Blåbärskullen

Nyheter

14/2-18

Vårt första möte för året. Ett tjugotal medlemmar möte upp. Mycket diskussioner i god anda. Vi pratade om lådor och ramar, mått och material, apifonda eller inte. Sen fick vi smaka på Lottas semlor. Stort tack till henne från oss alla. Vi pratade med inbjudna gäster från Hultsfred. Vi gör nog en gemensam inlaga i Nya Tidningen i april eller maj. Allt i syfte att engagera fler.

När det gäller material till lådor och list behöver Örjan svar från intresserade senast 7/3.

Är det någon som vill beställa Apifonda går det bra att höra av sig till Dan den här veckan.

Mjölksyrebakterier beställs via Örjan.

 

12/2-18

Imorgon var det då dags för medlemsmötet. Du har väl markerat det i almanackan?

Igår den 11/2 var det årsmöte i distriktet. Vi tillhör ju Kalmar län södra. Vi, Kjell Allan och Dan, var i Kalmar på Skälbygården. Först fick vi kaffe o smörgås och en historisk genomgång av platsen som sådan ända från 1200-talet. När det var dags för val så blev Per Bergh, Mönsterås omvald på ordförandeposten. Av de ledamöter som stod på tur omvaldes Per-Uno Gladh för en ny  två-årsperiod. Bra att föreningen är representerad i styrelsen. Det blev faktiskt omval på alla poster.  Den 25/3 är det vårupptakt  på Capellagården i Vickleby Öland. Söndagen den 8/4 är det föreläsning i Högsby av bihälsokonsulent Preben Christianson. Ett samarbetsprojekt mellan Högsby och Distriktet.  Han pratar bl.a. om varroa, vax, ny föreskrift om bitillsyn mm. Försäljare från Uppvidinge Biredskap finns också på plats. Distriktet ska anordna en föreläsning längre fram. Förmodligen i september.

3/2-18

En påminnelse om medlemsmöte/planeringsträff den 13/2 kl 18.00 på Lundagården i Mörlunda. Alla hjärtligt välkomna.   Vi kommer att diskutera programmet under säsongen. Förslag på arbets-/kaffelista. Vi har fått möjlighet att köpa material till kupor och ramlist billigt. Vi hjälps åt med anmälan om uppställningsplats till Länsstyrelsen. Vi tittar på film och fikar(kaffe och semla). Detta och mycket mer (vad vi hinner) kommer vi att prata om.

21/1-18

Annons om försäljning av avläggare kommer att publiceras i bitidningen. Vi har 25 avläggare invintrade. Intresserad hör av dig till Örjan alt Dan

2/1-18

Vi önskar alla en god fortsättning på det nya året.

Vi börjar med en nybörjarkurs för intresserade den 16/1. Åtta intresserade personer har preliminäranmält sig. Är du/ni intresserade hör av er till Dan tel 070-609 10 81.

18/12

Så lackar det mot JUL. Bina har satt sig i klot och solen strålar (åtminstone idag) från en klarblå himmel. Du vet väl när bina firar jul?

Vi vill önska alla medlemmar en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR.

Svar: Tjugonda Knut – då är julen förbi.

Styrelsen

9/12

Blåbärskullen 1

Skönt att värma sig vid brasan på Blåbärskullen

Idag besökte vi (Karl-Olof och Dan) Blåbärskullen i Mörlunda och sålde och informerade  om bin och honung. Många intressanta samtal blev det. Vi sålde 15 burkar också, så vi är nöjda. Lite snålblåst avhjälptes av en tvättrumma som fungerade som eldstad. Man behöver värma sig emellanåt.

6/12

Örjan och Dan deltog i ordförandekonferens i distriktets regi. Vi var i Tålebo mellan Blomstermåla och Mönsterås. En kort rapport att det mesta i distriktsbigården var renoverat och nymålat. Några av våra medlemmar hjälpte till. Vi diskuterade mest om distriktets aktiviteter nästa år. Högsby har redan planerat in en föreläsning med Preben Christiansen sön 8/4 i Staby, Högsby. Föreläsningen går i distriktets regi. Utöver det skall distriktet försöka med 2 föreläsningar – den ena av Anders Sandh ang avelsarbete och drottningodling samt Bengt Nihlgård som pratar om växter gynnsamma för bin. Återstår att se om detta går i lås.

Distriktets årsmöte äger rum i Kalmar den 11/2 kl 14.00 och platsen blir Skälby. Där har man sin bigård och prövar biodling med den sk beehive-kupan. Till sommaren kommer man att bjuda in föreningar för att visa kupan. Det har man gjort redan i år men av olika anledningar kunde man inte riktigt visa det man ville..

Även honungsbedömning och BIHUSESYN diskuterades. Vi berättade att vi gjorde BIHUSESYNEN gemensamt för att det ska bli gjort, få till diskussion och öka kunskapen på olika områden. Dessutom är det ju ett krav för att få sin honung bedömd.

Vi pratade mycket om vax och hantering av densamma. Tydligen florerar det en del inköp av vax från andra länder. Stor risk att det vaxet är utblandat med parafin, vilket får stora konsekvenser i honungshantering. Vaxet sjunker ihop, blir omöjligt? att slunga.  Dessutom får man inte ha annat än rent vax i biodlingen om man planerar att sälja honungen. Den 8/4 kommer Preben att som ett inslag i sin föredragning prata om just detta problem. Viktigt att vi alla tar om hand om vaxet och antingen använder det själva eller säljer eftersom det råder brist på vax. Du vet väl att vi i föreningen har mycket vax som vi kan sälja till medlemmar.

5/12

Ändring av datum för honungsbedömning. Nytt datum för bedömningen blir MÅNDAGEN den 18/12 kl 18.00. Fortfarande gäller att honungsburken som du vill ha bedömd skall lämnas in i förväg. Gärna den 11/12.   Vill du medverka i bedömningen och se hur det går till kan du höra av dig till Karl-Olof eller Birgit.

Nybörjarkursen kommer igång efter trettonhelgen. Brev/meddelande kommer till de som anmält sig. Det finns utrymme för några till, så om du är intresserad är det bara att höra av dig till Dan tel 070-609 10 81.

27/11

Under årsmötet fick styrelsen en del uppdrag. Bl.a. att införskaffa nya bord och stolar. Nu har vi fått hem 7 bord och 30 stolar. Det blir ett lyft för föreningsbigården och våra tisdagsträffar.

Under årsmötet fattades också beslut om kaffet på våra tisdagsträffar. Nämligen att det utgår ett bidrag till den/de som anordnar fikat. Bidraget är på 250 kr/gång och avser att täcka kostnaderna för inköp av kaffebröd mm. En kaffelista kommer att upprättas under våren så att var och en vet när det är dags att ordna med kaffet.

Vi har också beslutat att starta våra tisdagsträffar den 8/5. Då ägnar vi kvällen åt att städa, både ute och inne.

Det som är beslutat närmast är att vi deltar i Mörlunda julmarknad 9/12.                                                                                                                                               Den 12/12 kl 18.00 är det honungsbedömning. Glöm inte att lämna en burk honung till Karl-Olov senast  11/12 .

Den 13/2-18 är det planerings möte och filmkväll i Mörlunda. Alla medlemmar är välkomna.

Den 17/4 är det ”sjukdomskväll”. Också i Mörlunda.

Det kommer mer info i början av året.

21/11

Så har vi då genomfört vårt årsmöte. Örjan omvaldes till ordförande, liksom styrelsen i övrigt. Nyval gjordes av Lotta Arvidsson. Det innebär att styrelsen utökades med en person. Nu är vi fyra ”gubbar” och 2 kvinnor.

Under årsmötet hölls en tyst minut för att minnas vår mångårige medlem Olle Magnusson. Han blev medlem 1967 och var alltså vår medlem i exakt 50 år.

Efter årsmötet hade en grupp av medlemmarna dels pyntat föreningslokalen med bl.a. en julgran och också tillagat ett magnifikt julbord. Även vegetariska rätter hade sin plats på bordet. Smakade fantastiskt. En dansk Ris à la mang(rätt stavat?) fyllde ut det sista utrymmet i magen. Därefter vidtog lotteriet. Medlemmarna har med sig vinster som sedan via lotteriet fördelas.

Nu drar vi oss tillsammans med våra bin tillbaka för vintervila. dDet dröjer bara några månader så är vi igång igen och gläntar på kuplocken.

Ett stort tack för det gångna året, EN GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR önskar styrelsen till alla medlemmar. Vi ses i februari till planeringsmötet.

 

Årsmötet äger rum den 16/11 kl 18.00 i Föreningsbigården.

Vill du ha din honung bedömd kan du ta med en burk utan etikett. Glöm inte att fylla i blanketten för honungsbedömning (finns i Bitidningen). Bedömningen sker den 12 dec. så du kan också lämna in burk för bedömning hos Karl-Olof fram till den 11/12.

Påminner också om att lämna årsrapporten  till Dan T om honungsskörd, antal bisamhällen (finns även den i Bitidningen).

VAX-inlämning kan ske till Örjan. Hör av dig om du har vax och/eller ramar att rensa. Tel. 070-518 85 17

 

26/9 2017. Så var det sista tisdagskvällen för året. Bisamhällena håller på att vinterfodras. Den sista honungen slungas. Så ikväll var det dags för sista fikat. God smörgåstårta, gott fikabröd. Kjell, Åke och Karl-Olof tackades för sina tjänster för föreningen under året. Karl-Olof har tagit fram 142 drottningar som bl.a. föreningsmedlemmar fått del av. Kjell har lagt ner ett stort arbete i föreningsbigården och Åke har hållit i en studiecirkel. Karl-Olof och Åke har dessutom aktivt deltagit i och förberett vårt 75-årsfirande i somras.

Kvällen till ära hade vi tagit hem hårnät (detta efter vår bihusesyn för några veckor sedan) och alla blev så ”vackra” när vi alla satte på oss en sådan vid fikabordet. Se själva.

Ett stort tack till alla för allas insatser under året.

 

 

Motorns Dag – vi sålde slut på honungen första dagen. Med 8 åtta burkar kvar var det ingen idé att ställa upp andra dagen. Många frågar om hur det går med honungen i år. Man har hört om frost och dåligt väder. Och visst – det är sämre i år.  Men folk verkar generellt sett mer intresserade av bin och honung. Nu hoppas vi att slutskattningen ger någon honung så vi har till Gårdsbutiken. Vi har levererat nästan 200 kg dit hittills sen

Nu är vi redo för att sälja första burken

Nu är vi redo för att sälja första burken

första oktober 2016.

 

5-6/8-2017 är det Motorns Dag i Målilla Hembygdspark. Som vanligt tänker vi dels sälja honung dels informera om bin och biodling.

29/7-17 var delar av styrelsen och gratulerade Patrick Axelsson på hans 50-årsdag. En fjärilsört samt ”bi-fröer” till ett hektar vall blev presenterna från oss.

27/6 var vi och hälsade på i Höghultsström. Lika trevligt som vanligt. Tyckte det var mindre med knott ända fram tills solen försvann bakom trädtopparna. Som väl var  det mycket gott fika och sen lyssnade vi på ett radioprogram om binas kommunikation. Man lär sig alltid mer.

Tack Harri och Björn.

10/6 Vi firar vårt jubileum. lite bilder och så finns på annan sida.

Nyheter från arkivet:

Rapsen

 

11 samhällen redo för rapsen som börjar gulna i topparna.

Förtjänsttecken till Åke Karlsson och Karl-Olov Jonsson utdelat av förbundsordföranden Marita Delvert.

 

Honungskaka på burk

Flow Hive, Revolutionerande uppfinning ?

Januari 2015: Varning för fåglarnaHackadeKupor

Fåglarna hackar sig lätt genom vissa kuptyper

Sommaren 2014Lions Club Stipendium