Höghultström 4

Nyheter

12/11-18

Lite nyheter.

Den 29/11 kl 18-21 föreläser Preben Christiansen om åtgärder mot varroa och hur man håller sina samhällen friska. Dessutom kommer han att informera om nya föreskrifter om bisjukdomar som träder i kraft 2019. Kan tänkas att han pratar om den nya indelningen som istället för  församlingsgränser blir kommungränser. Föreläsningen är i Frödinge bygdegård. Föreläsningen är kostnadsfri men anmäl senast den 28/11 (för kaffets skull) till nicjo987@gmail.com.

Blåbärskullen i Mörlunda den 8/12 har ändrat tid till  kl15-18. Lite ”mysigt” med skymning. kan locka mer folk. Behöver fortfarande hjälp med försäljningen. Intresserad kan höra av sig till Dan.

5/11

Nu i november är det dags att tänka på årsmötet. Efter en del diskussion ändrades datumet till den 22/11 kl 18.30 i Bigården i Kättebro. Vi kommer i vanlig ordning att ha ett lotteri. Ta gärna med vinster till det. Julbord är också traditionsenligt.

I december försäljer vi honung på Blåbärskullen i Mörlunda. Den 8:e mellan kl 13-16.

Du som inte ännu lämnat årsrapport kan göra det vid årsmötet alternativt skicka ett SMS.

Nu hoppas vi att allt är väl i era bigårdar och kan koppla av det arbetet lite grann.

I senare delen av februari kommer vi att starta en nybörjarkurs. Förhoppningsvis kan vi vara i SKEPPET i Målilla. Men det återkommer vi till.

 

7/10

Så var vi då iväg på vår resa till Töreboda. 25 deltagare varav 6 från andra föreningar. 2 från Frödinge, 1 från Kristdala och 2 från Vetlanda. Roligt att vår inbjudan hörsammades. Personalen på Biredskapsfabriken verkade också nöjda, trots att vi surrade på ordentligt i den lilla affärsavdelningen.

Informationen och kaffet var bra och lotteriet sen. Bra vinster alltihop.

Fick uppfattningen att alla deltagare var nöjda med resan. Det gläder mig.

Nu framöver återstår årsmötet, preliminärt den 15/11.

Fram till dess ska alla ha fyllt i blanketten om antal bisamhällen och om man vill ha sin honung bedömd besiktningsprotokollet – gröm inte att kryssa i rutan för Bihusetillsynen. För du har väl gjort den?

I Töreboda köpte vi in 20 kartonger med Apifonda stödfoder. Så om du behöver till våren är det bara att höra av sig. Vi har också ca 35 kg vaxkakor(LN) om du behöver.

Vi ses om halvannan månad, så till dess hoppas vi att du och dina bin har det bra.

25/8

Vi har fått en inbjudan om föreläsning i Ingelstorp.

Ämne: ”Bin och andra pollinatörer i en föränderlig värd 2×45 minuter.

Tid: Lördagen den 29 september kl 13.00.

Plats: Naturbruksgymnasium Kalmar Ingelstorp sal B1

Kaffe och smörgås ingår i anmälningsavgiften 50 kr.

Anmälan till tel 070-544 59 92 eller e-post lars56jonsson@telia.com

Anmälan senast 16 sept.

24/7

Nu är det klart med bussresan till Biredskapsfabriken i Töreboda. Har fått bekräftelse både från Hjalmarssons buss och Töreboda. Så nu är det bara att anmäla sig till Dan. Blir vi färre än 25 blir det ingen bussresa av. Du får själv betala mat o kaffe på resan en liten anmälningsavgift samt det du ev handlar på fabriken. Hoppas vi får en härlig tur.

18/7

Tiden går fort. i juni var vi och hälsade på i Höghultsström. Mycket trevligt som vanligt. Annorlunda i år var att vi gick promenaden i högervarv istf vänster. Ja vi hittade i alla fall. Vi kund tom sitta ute och fika. Inga knot eller mygg. Förmodligen beroende på torka och värme.

Den 29/7 visar Kalmar biodlare sin flow-hivekupa. Intresserade kan höra av sig till Dan för samåkning.

Den 4-5/8 är det Motorns Dag i Målilla. Eftersom vi ska sälja honung behöver vi medlemmar som kan avvara ett par timmar antingen lördag eller söndag för att sälja honung och prata biodling med besökare.

den 6/10 planerar vi en resa till Töreboda. Föreningen hjälper till med kostnaden för resan. En liten avgift blir det dock. Efter besöket i biredskapsfabriken tar vi en tur runt Vättern och via Askersund åker vi på östra sidan.

Så det var allt för den här gången. Medlemmar får gärna bidra till den här sidan eller andra sidor. Det är roligare om vi kan vara flera som hjälps åt.

 

21/6

Glad Midsommar önskar vi alla glada Bi-älskare.

Vädret är ju inte det bästa varken för midsommar eller för bina att vara ute och flyga i.

Den 26/6 är det ingen aktivitet på bigården. Då har vi samling i Höghultsström hos Björn och Hari. Du som vill åka med kommer till Konsum i Målilla kl 18.00 för gemensam resa till Höghultsström. Självfallet kan den som vill åka själv.

Nu har vi köpt in en del material till bigården och slungrummet. Bl.a. en 6-ramars automatisk slunga. Den beräknas anlända under nästa vecka. Vi har också beställt en apparat för vaxsmältning. Detta med tanke på diskussionen om inblandning av parafin i vax. Vi vill hålla det så rent som möjligt.

Men som sagt den 26/6 möts vi i Höghultsström.

3/6

Oj. Nu var det länge sedan det blev skrivet något här.

Vi var igår på Målilla marknad i gassande solsken – första på flera år. Vi sålde bra med honung, flera valde 3-burkarsalternativet. Medhjälpare var Allan och Michicko som kämpade på i värmen. Dan  tog några eftermiddagstimmar. Det är alltid kul att få prata bi och biodling, många är intresserade.

Så har jag också besökt Venhagsskolan och Järnforsen skola och haft lektioner för mellanstadieklasser. Hoppas de tyckte det var intressant och att de lärde sig något. Om en vecka skall en klass komma på studiebesök och titta på min biodling. Hoppas de är väl påpälsade så inga olyckor händer.

Vi har haft 4 träffar i bigården hittills, runt 20 besökare varje gång. Nästa vecka kommer en grupp från Hultsfred och gästar oss. Det inte från biföreningen utan andra intresserade. Sune och Gunilla har kontakten och svarar för fikat.

I onsdags var Kjell, Karl-Olof och Dan i Norrhult (Hultsfreds biodlare) och lyssnade på Krister Linell (Sv Honungsförädling) Han berättade om biodling i Ryssland, Serbien och lite andra saker. Nämnde också att de höjer honungspriset, men under visa förutsättningar. Axelsson från Sjoketorp (han som köper vår honung) var också där. Han hade efter någon dag ringt till Kjell och berättade att han och kollegorna höjer priset till över Linells pris. Verkar bli lite fajt om vår honung. Bra för oss.

Nu hoppas vi på lite svalare väder och något regn för växtligheten och våra bin.

 

24/4

Nu har vi kommit fram till slutet av april. Sommaren har varit här och vänt. Får se hur länge vi nu ska ha 10-12 grader varmt. Sälgen blommar i alla fall.

För en vecka sedan fick vi tillfälle att undersöka våra bin avseende nosema. I vanlig ordning hittade vi ingenting. Efteråt fick vi åka ut till Karl-Olof och Birgit i Tigerstad där de bjöd på smörgåstårta och kaffe. Ett stort tack för detta. Det var roligt att få se bisamhällena och K-Os föräldrahem.

Om ett par veckor är det dags för vår första träff i Kättebro. Då är det dags för städning av gården, upprensning lite var stans, målning mm.

Vi ska montera de nya borden och demontera det gamla.                        Vi behöver räfsa i trädgården och rensa i landen.                                       Inne behöver vi städa.                                                                                                 Nya kupor behöver målas.                                                                                   Ramar behöver trådas och förses med vax.                                             Skalet till visningskupan behöver göras iordning.                                       Som du ser behöver klädseln vara oöm. Det är mycket arbete.   Självfallet skall vi fika och umgås också.                                Arbets-/kaffelista och medlemsförteckning skickas via mail, men de finns också i pappersform till första träffen.

Väl mött

10/4

Påminner om sjukdomskvällen i Mörlunda den 17/4 kl 18.00. Påminner också om att föreningen har vax till salu. Lågnormal.

4/4-18

Nu har det gått en dryg månad sen vintern anlände. Det har ställt till det i våra bigårdar. Rapporter om att samhällen gått under pga svält har inkommit. Hög tid att hjälpa dem genom att stödfodra. Antingen genom att ge dem Apifonda (finns i lager hos Örjan) eller tillverka själv – socker, lite vatten och honung blandas till en röra och läggs ovanpå ramarna. Det här är en tuff tid för våra bin.

Nu har vi avslutat studiecirkeln ”Mina första år som biodlare”. Det har varit lärorikt, även för mig. I går kväll vid avslutningen kom Kjell S och hjälpte oss med sin kunskap, även Örjan bidrog med sina erfarenheter. Vi bla diskuterade om att införskaffa en ånggenerator för att kunna ta hand om och smälta vårt eget vax. Ett stort tack till vetgiriga deltagare.

För fjorton dagar sen var vi ett gäng i Vena och lyssnade på föredrag av Carina Karlsson SBR. Hon pratade om just vaxhantering och att det riskerar bli stora problem runt importerat vax, som innehåller paraffin. Det räcker med 10% inblandning för att vaxet skall bli betydligt sämre. Det finns också vax med inblandat stearin att köpa. Stearinet är direkt giftigt för ynglet. Så det är absolut ingen ”hit”.

Den 17/4 kl 18.00 är det dags för ”sjukdomskväll”. De som vill undersöka om bina har nosema tar med sig ett prov (ett antal bin) och kan undersöka dem i mikroskop. Ta en plastburk att samla  bina i. Lägg dem i frysen några dagar för att döda dem. De senaste åren har vi inte sett några sporer, men men…. Vi ses hos Karl-Olov och Birgit i Mörlunda.

21/2-18

Idag meddelade man från Davidssons i Aneby(där vi lämnar in vårt vax) att man tyvärr pga sjukdom inte kunnat bearbeta det vi lämnat in. De kunde heller inte ange någon tid för när vi kunde få vårt tillbaka vårt vax. Det väcker dock frågan om det finns alternativ för oss vad gäller vaxhanteringen. Just nu hoppas vi ändå att vi skall få något slags besked om vad som händer. Vi återkommer med sms till de som berörs.

Idag har vi också blivit inbjudna till Vetlanda biodlarförening om föreläsning den 1/3 kl 18.30. Föreläsningen handlar om varroa. Anmälan krävs

14/2-18

Vårt första möte för året. Ett tjugotal medlemmar möte upp. Mycket diskussioner i god anda. Vi pratade om lådor och ramar, mått och material, apifonda eller inte. Sen fick vi smaka på Lottas semlor. Stort tack till henne från oss alla. Vi pratade med inbjudna gäster från Hultsfred. Vi gör nog en gemensam inlaga i Nya Tidningen i april eller maj. Allt i syfte att engagera fler.

När det gäller material till lådor och list behöver Örjan svar från intresserade senast 7/3.

Är det någon som vill beställa Apifonda går det bra att höra av sig till Dan den här veckan.

Mjölksyrebakterier beställs via Örjan.

 

12/2-18

Imorgon var det då dags för medlemsmötet. Du har väl markerat det i almanackan?

Igår den 11/2 var det årsmöte i distriktet. Vi tillhör ju Kalmar län södra. Vi, Kjell Allan och Dan, var i Kalmar på Skälbygården. Först fick vi kaffe o smörgås och en historisk genomgång av platsen som sådan ända från 1200-talet. När det var dags för val så blev Per Bergh, Mönsterås omvald på ordförandeposten. Av de ledamöter som stod på tur omvaldes Per-Uno Gladh för en ny  två-årsperiod. Bra att föreningen är representerad i styrelsen. Det blev faktiskt omval på alla poster.  Den 25/3 är det vårupptakt  på Capellagården i Vickleby Öland. Söndagen den 8/4 är det föreläsning i Högsby av bihälsokonsulent Preben Christianson. Ett samarbetsprojekt mellan Högsby och Distriktet.  Han pratar bl.a. om varroa, vax, ny föreskrift om bitillsyn mm. Försäljare från Uppvidinge Biredskap finns också på plats. Distriktet ska anordna en föreläsning längre fram. Förmodligen i september.

3/2-18

En påminnelse om medlemsmöte/planeringsträff den 13/2 kl 18.00 på Lundagården i Mörlunda. Alla hjärtligt välkomna.   Vi kommer att diskutera programmet under säsongen. Förslag på arbets-/kaffelista. Vi har fått möjlighet att köpa material till kupor och ramlist billigt. Vi hjälps åt med anmälan om uppställningsplats till Länsstyrelsen. Vi tittar på film och fikar(kaffe och semla). Detta och mycket mer (vad vi hinner) kommer vi att prata om.

21/1-18

Annons om försäljning av avläggare kommer att publiceras i bitidningen. Vi har 25 avläggare invintrade. Intresserad hör av dig till Örjan alt Dan

2/1-18

Vi önskar alla en god fortsättning på det nya året.

Vi börjar med en nybörjarkurs för intresserade den 16/1. Åtta intresserade personer har preliminäranmält sig. Är du/ni intresserade hör av er till Dan tel 070-609 10 81.

18/12

Så lackar det mot JUL. Bina har satt sig i klot och solen strålar (åtminstone idag) från en klarblå himmel. Du vet väl när bina firar jul?

Vi vill önska alla medlemmar en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR.

Svar: Tjugonda Knut – då är julen förbi.

Styrelsen

9/12

Blåbärskullen 1

Skönt att värma sig vid brasan på Blåbärskullen

Idag besökte vi (Karl-Olof och Dan) Blåbärskullen i Mörlunda och sålde och informerade  om bin och honung. Många intressanta samtal blev det. Vi sålde 15 burkar också, så vi är nöjda. Lite snålblåst avhjälptes av en tvättrumma som fungerade som eldstad. Man behöver värma sig emellanåt.

6/12

Örjan och Dan deltog i ordförandekonferens i distriktets regi. Vi var i Tålebo mellan Blomstermåla och Mönsterås. En kort rapport att det mesta i distriktsbigården var renoverat och nymålat. Några av våra medlemmar hjälpte till. Vi diskuterade mest om distriktets aktiviteter nästa år. Högsby har redan planerat in en föreläsning med Preben Christiansen sön 8/4 i Staby, Högsby. Föreläsningen går i distriktets regi. Utöver det skall distriktet försöka med 2 föreläsningar – den ena av Anders Sandh ang avelsarbete och drottningodling samt Bengt Nihlgård som pratar om växter gynnsamma för bin. Återstår att se om detta går i lås.

Distriktets årsmöte äger rum i Kalmar den 11/2 kl 14.00 och platsen blir Skälby. Där har man sin bigård och prövar biodling med den sk beehive-kupan. Till sommaren kommer man att bjuda in föreningar för att visa kupan. Det har man gjort redan i år men av olika anledningar kunde man inte riktigt visa det man ville..

Även honungsbedömning och BIHUSESYN diskuterades. Vi berättade att vi gjorde BIHUSESYNEN gemensamt för att det ska bli gjort, få till diskussion och öka kunskapen på olika områden. Dessutom är det ju ett krav för att få sin honung bedömd.

Vi pratade mycket om vax och hantering av densamma. Tydligen florerar det en del inköp av vax från andra länder. Stor risk att det vaxet är utblandat med parafin, vilket får stora konsekvenser i honungshantering. Vaxet sjunker ihop, blir omöjligt? att slunga.  Dessutom får man inte ha annat än rent vax i biodlingen om man planerar att sälja honungen. Den 8/4 kommer Preben att som ett inslag i sin föredragning prata om just detta problem. Viktigt att vi alla tar om hand om vaxet och antingen använder det själva eller säljer eftersom det råder brist på vax. Du vet väl att vi i föreningen har mycket vax som vi kan sälja till medlemmar.

5/12

Ändring av datum för honungsbedömning. Nytt datum för bedömningen blir MÅNDAGEN den 18/12 kl 18.00. Fortfarande gäller att honungsburken som du vill ha bedömd skall lämnas in i förväg. Gärna den 11/12.   Vill du medverka i bedömningen och se hur det går till kan du höra av dig till Karl-Olof eller Birgit.

Nybörjarkursen kommer igång efter trettonhelgen. Brev/meddelande kommer till de som anmält sig. Det finns utrymme för några till, så om du är intresserad är det bara att höra av dig till Dan tel 070-609 10 81.

27/11

Under årsmötet fick styrelsen en del uppdrag. Bl.a. att införskaffa nya bord och stolar. Nu har vi fått hem 7 bord och 30 stolar. Det blir ett lyft för föreningsbigården och våra tisdagsträffar.

Under årsmötet fattades också beslut om kaffet på våra tisdagsträffar. Nämligen att det utgår ett bidrag till den/de som anordnar fikat. Bidraget är på 250 kr/gång och avser att täcka kostnaderna för inköp av kaffebröd mm. En kaffelista kommer att upprättas under våren så att var och en vet när det är dags att ordna med kaffet.

Vi har också beslutat att starta våra tisdagsträffar den 8/5. Då ägnar vi kvällen åt att städa, både ute och inne.

Det som är beslutat närmast är att vi deltar i Mörlunda julmarknad 9/12.                                                                                                                                               Den 12/12 kl 18.00 är det honungsbedömning. Glöm inte att lämna en burk honung till Karl-Olov senast  11/12 .

Den 13/2-18 är det planerings möte och filmkväll i Mörlunda. Alla medlemmar är välkomna.

Den 17/4 är det ”sjukdomskväll”. Också i Mörlunda.

Det kommer mer info i början av året.

21/11

Så har vi då genomfört vårt årsmöte. Örjan omvaldes till ordförande, liksom styrelsen i övrigt. Nyval gjordes av Lotta Arvidsson. Det innebär att styrelsen utökades med en person. Nu är vi fyra ”gubbar” och 2 kvinnor.

Under årsmötet hölls en tyst minut för att minnas vår mångårige medlem Olle Magnusson. Han blev medlem 1967 och var alltså vår medlem i exakt 50 år.

Efter årsmötet hade en grupp av medlemmarna dels pyntat föreningslokalen med bl.a. en julgran och också tillagat ett magnifikt julbord. Även vegetariska rätter hade sin plats på bordet. Smakade fantastiskt. En dansk Ris à la mang(rätt stavat?) fyllde ut det sista utrymmet i magen. Därefter vidtog lotteriet. Medlemmarna har med sig vinster som sedan via lotteriet fördelas.

Nu drar vi oss tillsammans med våra bin tillbaka för vintervila. dDet dröjer bara några månader så är vi igång igen och gläntar på kuplocken.

Ett stort tack för det gångna året, EN GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR önskar styrelsen till alla medlemmar. Vi ses i februari till planeringsmötet.

 

Årsmötet äger rum den 16/11 kl 18.00 i Föreningsbigården.

Vill du ha din honung bedömd kan du ta med en burk utan etikett. Glöm inte att fylla i blanketten för honungsbedömning (finns i Bitidningen). Bedömningen sker den 12 dec. så du kan också lämna in burk för bedömning hos Karl-Olof fram till den 11/12.

Påminner också om att lämna årsrapporten  till Dan T om honungsskörd, antal bisamhällen (finns även den i Bitidningen).

VAX-inlämning kan ske till Örjan. Hör av dig om du har vax och/eller ramar att rensa. Tel. 070-518 85 17

 

26/9 2017. Så var det sista tisdagskvällen för året. Bisamhällena håller på att vinterfodras. Den sista honungen slungas. Så ikväll var det dags för sista fikat. God smörgåstårta, gott fikabröd. Kjell, Åke och Karl-Olof tackades för sina tjänster för föreningen under året. Karl-Olof har tagit fram 142 drottningar som bl.a. föreningsmedlemmar fått del av. Kjell har lagt ner ett stort arbete i föreningsbigården och Åke har hållit i en studiecirkel. Karl-Olof och Åke har dessutom aktivt deltagit i och förberett vårt 75-årsfirande i somras.

Kvällen till ära hade vi tagit hem hårnät (detta efter vår bihusesyn för några veckor sedan) och alla blev så ”vackra” när vi alla satte på oss en sådan vid fikabordet. Se själva.

Ett stort tack till alla för allas insatser under året.

 

 

Motorns Dag – vi sålde slut på honungen första dagen. Med 8 åtta burkar kvar var det ingen idé att ställa upp andra dagen. Många frågar om hur det går med honungen i år. Man har hört om frost och dåligt väder. Och visst – det är sämre i år.  Men folk verkar generellt sett mer intresserade av bin och honung. Nu hoppas vi att slutskattningen ger någon honung så vi har till Gårdsbutiken. Vi har levererat nästan 200 kg dit hittills sen

Nu är vi redo för att sälja första burken

Nu är vi redo för att sälja första burken

första oktober 2016.

 

5-6/8-2017 är det Motorns Dag i Målilla Hembygdspark. Som vanligt tänker vi dels sälja honung dels informera om bin och biodling.

29/7-17 var delar av styrelsen och gratulerade Patrick Axelsson på hans 50-årsdag. En fjärilsört samt ”bi-fröer” till ett hektar vall blev presenterna från oss.

27/6 var vi och hälsade på i Höghultsström. Lika trevligt som vanligt. Tyckte det var mindre med knott ända fram tills solen försvann bakom trädtopparna. Som väl var  det mycket gott fika och sen lyssnade vi på ett radioprogram om binas kommunikation. Man lär sig alltid mer.

Tack Harri och Björn.

10/6 Vi firar vårt jubileum. lite bilder och så finns på annan sida.

Nyheter från arkivet:

Rapsen

 

11 samhällen redo för rapsen som börjar gulna i topparna.

Förtjänsttecken till Åke Karlsson och Karl-Olov Jonsson utdelat av förbundsordföranden Marita Delvert.

 

Honungskaka på burk

Flow Hive, Revolutionerande uppfinning ?

Januari 2015: Varning för fåglarnaHackadeKupor

Fåglarna hackar sig lätt genom vissa kuptyper

Sommaren 2014Lions Club Stipendium